1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus

Trumpilta uusi isku Obamacarelle – osavaltiot yrittävät estää muutokset oikeusteitse

Presidentti Trump lakkautti liittovaltion avustukset, joiden tarkoitus on alentaa vähävaraisten ihmisten vakuutusten hintoja.

Trump keskustelee kongressin edustajien kanssa päivällispöydässä Kuva: Mike Theiler, Pool / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jatkanut maansa terveydenhuoltoon kohdistuvia uudistuksiaan. Eilen torstaina hän antoi presidentin asetuksen, joka teki mahdolliseksi halpojen, mutta vähemmän kattavien vakuutusten markkinoinnin.

Vain muutama tunti edellisestä asetuksesta Trump antoi määräyksen lopettaa liittovaltion tukimaksut, joilla on alennettu vähävaraisten kansalaisten vakuutusmaksuja.

Liittovaltion arvioidaan maksavan tukirahoja vakuutusyhtiöille vuosittain noin yhdeksän miljardin dollarin arvosta, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Monet asiantuntijat uskovat, että tukiaisten poistaminen nostaa vakuutusten hintaa. Demokraattipoliitikot, ja myös eräät republikaanit, arvostelivat Trumpin päätöstä tuoreeltaan.

Esimerkiksi floridalainen edustajainhuoneen republikaaniedustaja Ileana Ros-Lehtinen sanoi Twitter-viestissään, että päätöksen seurauksena yhä useampi ihminen hänen vaalipiirissään jää ilman vakuutussuojaa.

Korkea-arvoiset demokraattipoliitikot lähettivät yhteisen lausunnon, jossa he sanoivat Trumpin "päättäneen rankaista Amerikan kansaa siitä, ettei hän ole kyennyt kehittämään terveysjärjestelmää".

Trumpin edustama republikaanipuolue on pitänyt tavoitteenaan kumota edellisen presidentin Barack Obaman aikana luodun terveydenhuoltojärjestelmän, ns. Obamacaren. Puolue ei ole onnistunut siinä huolimatta enemmistöstään kongressissa.

Trumpin mukaan hänen päätöksensä helpottaa nousevien vakuutuskulujen kanssa painiskelevia ihmisiä ja korjaa "romahtamassa" olevan Obamacaren.

Osavaltiot vastarintaan

Joukko osavaltioiden yleisiä syyttäjiä on päättänyt nostaa kanteen presidentin päätöstä vastaan.

Kalifornian yleisen syyttäjän Xavier Becerran mukaan Trumpin hallinto rikkoo lakia, joka vaatii valtionhallintoa noudattamaan olemassaolevia lakeja ja noudattamaan hallinnon läpinäkyvyyttä.

Lisäksi hallinnon katsotaan rikkoneen perustuslain määräystä, joka velvoittaa hallinnon toimeenpanemaan olemassaolevat lait.

Lue lisää: Trump alkoi purkaa Obamacarea omin voimin