Tutkimus: El Niño -sääilmiö vaikuttaa ilmakehän tasapainoon

Tutkijat ovat verranneet vuosien 2015–2016 tutkimustuloksia vuoden 2011 tietoihin.

El Niño
amazonin joki brasiliassa
AOP

El Niño -ilmiö vaikuttaa ilmakehän tasapainoon, kertoo uusi tutkimus. Vuonna 2014 käynnistynyt Nasan tutkimus on kerännyt tietoja 28 kuukauden ajalta. El Niño -ilmiöllä tarkoitetaan merenvirran ajoittaista lämpenemistä Tyynellämerellä.

Nasan johtaman tutkimuksen mukaan vuosina 2015–2016 El Niñon seurauksena ilmakehän hiilidioksidipäästöt kasvoivat eniten noin 2000 vuoteen. Tutkimuksessa todetaan, että kahdessa vuodessa Afrikan, Etelä-Amerikan ja Aasian trooppisilla alueilla ilmakehään vapautui 2,5 miljardia tonnia enemmän hiiltä kuin vuonna 2011. Tutkijat ovat verranneet vuosien 2015–2016 tietoja vuoden 2011 tietoihin, jolloin El Niño -ilmiötä ei ollut.

El Niñon aiheuttaman lämmön ja kuivuuden uskotaan olevan syynä tropiikin globaaleihin hiilidioksidipäästöihin. Lisäksi Etelä-Amerikan vähäiset sateet ja Afrikan lämpö ovat muutoksen keskeisiä tekijöitä.

Tutkijoiden mukaan El Niño aiheuttaa kuivia kausia, jotka vaikuttavat kasvustoon ja puihin tropiikissa ja vaikeuttaa niiden tehtävää sitoa itseensä hiilidioksidia ilmakehästä. Asiantuntijat varoittavat, että tulevina vuosikymmeninä ilmastonmuutos voi johtaa tulevaisuudessa sään lämpenemiseen entisestään, koska voimakkaat kuivuudet ja lämpöaallot yleistyvät.

Lähteet: AFP