1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Analyysi: Trump työnsi Iranin kongressille – ja aloitti uhkapelin

Trump odottaa kongressilta valmista esitystä parissa kuukaudessa, mutta erimielisyydet republikaanileirissä nousivat pintaan jo parissa tunnissa, kirjoittaa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sysäsi Iran-sopimuksen kohtalon kongressin käsiin. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA-EFE

WASHINGTON Presidentti Donald Trump on turhautunut oman puolueensa republikaanien johtamaan kongressiin. Hän on tykittänyt viime aikoina useita presidentillisiä määräyksiä kansanedustajista piittaamatta.

Trump on lähtenyt kaatamaan yksin Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta. Hän on pysäyttänyt DACA-ohjelman, joka takaa oleskelu- ja työluvan maahan lapsena laittomasti tulleille siirtolaisille.

Hän on päättänyt erota YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescosta.

Kaiken kukkuraksi hän jätti vahvistamatta Iranin ydinohjelmasta tehdyn sopimuksen.

Kaikki nämä kaatuvat tavalla tai toisella kongressin syliin, mutta kiireellisin ja maailmanlaajuisesti dramaattisin niistä on Iran-sopimus.

Yhdysvaltain lain mukaan presidentin on kolmen kuukauden välein vahvistettava tuo sopimus. Trump jätti vahvistamatta, ja heitti pallon kongressille, jonka pitää nyt päättää jatkosta.

Republikaanit ovat olleet jo pitkään raivona, sillä he hallitsevat sekä kongressia että Valkoista taloa. Heillä olisi elämänsä tilaisuus viedä Yhdysvaltoja haluamaansa suuntaan, mutta yhteys Trumpin Valkoisen talon ja kongressin välillä ei toimi.

Useat republikaanipoliitikot toivoivat, ettei heidän tarvitsisi käydä Iran-sopimuksen kimppuun. Heillä olisi verouudistuksen tapaista tärkeämpääkin tekemistä ensi vuoden vaalivoiton varmistamiseksi.

Iran-sopimus nousee nyt kuitenkin muun edelle. Senaatin ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Bob Corker ja senaattori Tom Cotton aikovat antaa uuden lakiehdotuksen siitä mahdollisesti jo ensi viikolla.

Heidän esityksensä muuttaisi Iran-sopimusta niin, että tarkastuksia Iranin ydinvoimalaitoksissa lisättäisiin ja uraanin valmistukseen tarvittavien sentrifugien määrää rajoitettaisiin entisestään. Lisäksi kansainväliset pakotteet astuisivat voimaan heti, mikäli Iranin todettaisiin etenevän ydinasekehittelyssä.

Corkerin ja Cottonin suunnitelma herätti vastustusta jo perjantaina. Republikaanisenaattori Marco Rubion mielestä Iran-sopimusta pitäisi muuttaa perinpohjaisemmin.

Trump lisäsi painetta. Hän uhkasi käyttää presidentin valtaoikeuksiaan ja hylätä koko sopimuksen, mikäli kongressi ei saa mitään aikaiseksi kahdessa kuukaudessa.

Trump on aiemmin kunnostautunut armottomana diilintekijänä bisneksessä. Nyt hän pelaa kovilla panoksilla politiikassa.

Corker ja Trump ottivat rajusti yhteen vain muutama päivä sitten. Corker sanoi silloin, että Trumpin varomaton uhittelu voi johtaa pahimmillaan kolmanteen maailmansotaan.