Afganistanissa siepattu pariskunta palasi lapsineen Kanadaan

Kanadalaismies syytti Haqqani-verkoston murhanneen yhden perheen lapsista.

Afganistan
Caitlan Coleman ja Joshua Boyle.
Caitlan Coleman ja Joshua Boyle.AFP

Afganistanissa siepattuna ollut pariskunta on palannut Kanadaan kolmen vankeudessa syntyneen lapsensa kanssa.

Taliban-liikkeen kanssa liittoutunut Haqqani-verkosto sieppasi kanadalaisen Joshua Boylen ja yhdysvaltalaisen Caitlan Colemanin 2012, kun nämä olivat reppureissaamassa Afganistanissa.

Toronton lentokentällä Boyle kertoi toimittajille, että vankeuden aikana Haqqani-verkoston taistelijat tappoivat pariskunnalle syntyneen tyttären. Neljännen lapsen syntymästä ei ollut aiemmin tiedetty.

Boyle myös kertoi, että yksi vartijoista raiskasi hänen vaimonsa.

Pitkä matka kotiin

Pakistanin turvallisuusjoukot vapauttivat pariskunnan ja näiden kolme lasta tässä kuussa operaatiossa Luoteis-Pakistanissa lähellä Afganistanin rajaa.

Pakistanin viranomaisten mukaan operaatio perustui Yhdysvaltain tiedustelupalvelun vihjeeseen.

Yhdysvallat on usein arvostellut Pakistania siitä, ettei se ole saanut kuriin Pakistanin ja Afganistanin raja-alueella toimivaa Haqqani-verkostoa.

Perhe matkusti Pakistanista Lontooseen ja edelleen Kanadaan. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan matkaa mutkisti se, että Boyle ei suostunut nousemaan Yhdysvaltain sotilaskoneeseen Pakistanissa.

Mahdollisena syynä Boylen epäluuloon on pidetty sitä, että hän oli oli aiemmin ollut naimisissa Guantánamon tukikohdassa vangittuna olleen Omar Khadrin sisaren kanssa. Yhdysvaltain joukot vangitsivat Omar Khadrin 15-vuotiaana Afganistanissa 2002 epäiltynä yhteyksistä al-Qaidaan.

Vuonna 2012 Khadr siirrettiin Kanadaan ja vapautettiin. Kanada on maksanut Khadrille 10,5 miljoonan dollarin eli 7,1 miljoonan euron korvaukset Kanadan osallisuudesta hänen kohteluunsa.

Siepattujen perheet ovat ihmetelleet, miksi Boyle ja Coleman vaelsivat vaarallisuudestaan tunnetulle Wardakin alueelle Afganistaniin, varsinkin kun Coleman oli jo raskaana.

Boyle sanoi olleensa Afganistanissa auttaakseen kyläläisiä, jotka asuvat syvällä Taliban-liikkeen kontrolloimalla alueella, jonne kansalaisjärjestöjen ja hallitusten avustukset eivät yllä.