Eduskuntatalon hullut päivät: Sadat jonottivat sateessa tutustumaan ehostettuun taloon – katso video

Vastikään peruskorjatun Eduskuntatalon avoimet ovet houkuttelivat satoja kävijöitä. Täysistuntosalissa ei tavallisesti saa tepastella, ellei ole kansanedustaja.

Eduskuntatalo
Uutisvideot: Eduskunnassa vietettiin avoimien ovien päivää
Uutisvideot: Eduskunnassa vietettiin avoimien ovien päivää

Eduskunnan edessä seisoo satoja ihmisiä sateisena lauantaiaamupäivänä. Kyse ei ole kuitenkaan mielenilmauksesta: peruskorjatun Eduskuntatalon edessä kiemurteleva jono johtuu talossa järjestettävästä avointen ovien päivästä.

– Tunnin odotus alkaa olla jo aika maksimi, mutta jos on tunnin päästä jo tuolla ovella, niin ei siinä enää voi kääntyä, Tuusulasta paikalle matkannut Minna Hakala arvioi jonon hänniltä.

Ajoissa paikalle tulleet ovat selvinneet jonotuksesta alle puolessa tunnissa. Iltapäivän puolella saapuneista osa joutui seisomaan tunninkin verran tihkusateessa sateenvarjoineen.

Eduskuntatalo avautui eduskuntatyöhön syyskuussa yli kaksi vuotta jatkuneen remontin jälkeen. Tutustumiskäynti uusiin tiloihin on yleisölle harvinaislaatuinen, vaikka esimerkiksi istuntoja pääsee tavallisestikin seuraamaan lehteriltä vapaasti.

Avointen ovien kierros paljastaa tiloja, joihin ei normaalisti ole mitään asiaa, ellei ole kansanedustaja. Nyt jos koskaan on tilaisuus mikäli on aina tahtonut päästä kuluttamaan täysistuntosalin kokolattiamattoa.

Pienempi kuin telkkarissa

Hyvin monen vierailijan mielestä Eduskunnan istuntosali on näyttänyt paljon suuremmalta televisiossa. Kansanedustajien tasolta perspektiivi on toki erilainen, kuin ylemmästä kerroksesta kuvatut istunnot.

– Näyttää yllättävän pieneltä siihen nähden, mitä olen kuvitellut televisiosta katsoessa. Nätti on kyllä, sanoo Aune Suhonen.

Istuntosalin kullatut veistokset herättivät monissa kävijöissä ihastusta. Salin pronssisten patsaiden tilalle on tuotu 1930-luvulta peräisin oleva Wäinö Aaltosen alkuperäinen veistossarja. Kullatut veistokset korvattiin 1960-luvun lopussa pronssivaloksilla, ja alkuperäiset siirrettiin Wäinö Aaltosen museoon Turussa.

Nyt kun puitteet ovat hienot, onko myös kansanedustajilta lupa odottaa hyviä päätöksiä?

– Se on ilman muuta selvää! Toivotaan ainakin näin, täräyttää Eduskuntatalossa vieraillut Helvi Pöyhynen.

Myös kansanedustajia on tavattavissa avointen ovien ajan.

– Kerrankin kun ollaan täällä, niin mennään juttelemaan. Minulla on nimittäin asiaa! Pöyhynen lisää.

Eduskunnassa on avoimet ovet sunnuntaina 15. lokakuuta ja 18.–19. marraskuuta.