1. yle.fi
  2. Uutiset

Taistelu Raqqasta lähestyy loppuaan – Isis valmistautuu evakuointiin

Yhdysvaltain tukemat kapinalliset sanovat, että viimeinen taistelu Raqqasta on alkanut. Raqqa on ollut terroristijärjestö Isisin päämajakaupunki Syyriassa.

Isis
Syyrialaisia naisia ja lapsia Raqqasta pakenemisen jälkeen 12. lokakuuta.
Syyrialaisia naisia ja lapsia Raqqasta pakenemisen jälkeen 12. lokakuuta.Bulent Kilic / AFP

Ääriliike Isis on menettämässä otteensa päämajakaupungistaan Raqqasta Syyriassa.

Yhdysvaltain tukemat kurdijohtoiset SDF-joukot sanovat, että viimeinen taistelu kaupungista on alkanut.

Joukkojen tiedottaja Mustafa Bali sanoi, että tämä viimeinen taistelu voi kestää tunteja tai päiviä.

Taistelu Raqqasta alkoi kesäkuussa. Yhdysvaltain johtama liittouma on tukenut hyökkäystä ilmaiskuilla.

Yhdysvaltain tukemien SDF-joukkojen keskiössä ovat kurdien YPG-joukot.

– Taistelut jatkuvat Raqqan kaupungissa. Isis on lähes lyöty. Tänään tai huomenna kaupunki voi olla vapautettu, kurdien YPG-joukkojen tiedottaja Nouri Mahmoud kertoi uutistoimisto Reutersille.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Busseja saapuu evakuointia varten

Syyrian sotaa seuraava järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ja paikalliset aktivistit ovat kertoneet, että Raqqaan on saapunut kymmeniä busseja todennäköisesti taistelijoiden ja näiden perheiden evakuointia varten.

SOHR:n mukaan Isisin syyrialaiset taistelijat perheineen olisivat jo lähteneet kaupungista tuntemattomiin kohteisiin, ja nyt valmisteltaisiin ulkomaisten taistelijoiden lähtöä.

SOHR:n johtaja Abdel Rahman kertoo, että arviolta 150 ulkomaista taistelijaa on Raqqassa ja heidän kohtalostaan käydään neuvotteluja.

– Ulkomaiset taistelijat pyytävät päästä lähtemään yhdessä ryhmässä Isisin kontrolloimille alueille Deir-ez-Zorin maakunnassa, Rahman kertoo.

Yhdysvaltain johtama liittouma sanoo, että ulkomaisia taistelijoita ei päästetä kaupungista. Liittouma kertoo, että noin sata Isis-taistelijaa on antautunut vuorokauden aikana.

– Odotamme yhä vaikeita taisteluja tulevina päivinä, emmekä anna arviota, milloin Isis on täysin päihitetty Raqqassa, liittouman tiedottaja eversti Ryan Dillon kirjoitti julkilausumassaan.

Myös kurdien YPG-joukkojen tiedottaja Nouri Mahmoud kiistää, että Isisin kanssa tehtäisiin sopimuksia.

Raqqa oli Isisin päämajakaupunki

Kovaotteinen ääriliike Isis otti Raqqan haltuunsa vuonna 2014 käyttäen hyväkseen Syyrian sisällissodan luomaa sekasortoa.

Raqqan menetys on raskas isku Isisille, koska kaupunki oli käytännössä toiminut järjestön päämajana ja sen julistaman kalifaatin pääkaupunkina.

Syyrian hallituksen joukot puolestaan ilmoittivat lauantaina ottaneensa liittolaistensa avulla Isisiltä al-Mayadeenin kaupungin itäisessä Deir-ez-Zorin maakunnassa.

Isis on ahtaalla myös Irakissa. Heinäkuussa Irakin hallituksen joukot onnistuivat pitkällisten taisteluiden jälkeen ottamaan Isisiltä tärkeän Mosulin kaupungin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi