Koirien Kalevala on Riihimäen Nuorisoteatterin syksyn näyttävä suursatsaus

Piirtäjä Mauri Kunnaksen suosittuun kirjaan perustuva Koirien Kalevala saa Suomen suurimmassa Nuorisoteatterissa värikylläisen ja kauniisti soivan esillepanon.

Lasten- ja nuortenteatterit
Nejä naista rivissä teatterin lavalla kirkkaissa valoissa
Vasemalta Venla Ingalsuo Pohjan neitona, Janita Juvonen Seppo Ilmarisena, Vilma Kartano Väinämöisenä ja Henna Ristiniemi Lemminkäisenä ovat Koirien Kalevalan keskeisiä hahmoja.Miki Wallenius / Yle

RiihimäkiNyt on perhosia mahassa.

Tätä lauantaita ovat 17 nuorta näyttelijää odottaneet jo viime kesästä lähtien. Syksyn suurtuotanto, musiikkinäytelmä Koirien Kalevala (siirryt toiseen palveluun) saa lauantaina klo 15 ensi-iltansa Riihimäen Nuorisoteatterissa.

Ohjaaja Laura Ikonen piti kesäkuun alussa casting -tilaisuuden, johon kaikki teatterin halukkaat nuoret saivat ilmoittautua. Siitä poimittiin sitten ne onnelliset, jotka pääsivät mukaan.

Tyttö- ja naisvoimalla laitettu pystyyn

Yllättäen joukkoon mahtui vain kaksi poikaa.

–Tämä ei sitten ehkä kiinnostanut niin poikia, mutta ei se haittaa, kuittaa Ikonen, joka on itsekin Nuorisoteatterin kasvatteja. Hän on viimeiset kolme vuotta vastannut teatterin kiitellyistä kesäteatteriproduktioista.

Teatterin rehtori Sanna Saarela komppaa ja muistuttaa, että teatterin nuorista valtaosa on tyttöjä. Ehkä myös vaatimus osata laulaa ja tanssia ei ollut vähemmistönä olevalla poikaporukalle niin mieleen.

Mutta loistavien maskien ja upeiden pukujen alla on aivan sama mitä tai kuka siellä alla on.

Kalevalaiset koirat, sudet ja kissat

Ammattilaisten ohjauksessa tämä ensamble painaa menemään Kino-Sammon pienellä lavalla ja tarjoaa huolella tehtyä silmä- ja korvakarkkia.

Koirien Kalevala on jo vuosia ollut suosittu teos eri puolilla Suomea. Mauri Kunnaksen lastenkirjaan perustuva teos esittelee simppelimmän ja humoristisen näkemyksen Kalevalasta.

Nuori nainen kurottelee käsiään kohti taivasta
Vilma Kartano Väinämöisenä.Miki Wallenius / Yle

Lavalla ottavat mittaa toisistaan kolme jengiä, koirat, sudet ja kissat. Karvapukuja ei nähdä, mutta Mielensäpahoittaja-elokuvasta tutut karvalakit ovat kyllä monilla päässä.

Suomi 100 -juhlavuoden sekä Kino-Sammon 100-vuotissynttäreiden kunniaksi esitys istuu tähän syksyyn oivallisesti.

Esityksessä on mukana taikuutta, usvaa ja jättiläinenkin. Esittäjät ovat iältään 13-22 -vuotiaita.

– No en mä noiden seiskaluokkalaisten kanssa välttämättä vapaa-ajalla hengailisi, mutta täällä teatterissa se ikä unohtuu. Tehdään tätä yhteistä juttua ja kaikilla on kivaa, pohtii porukan vanhin Janita Juvonen, jonka roolina on Seppo Ilmarinen.

Moniäänistä laulua on hiottu pitkään

Oman haasteensa tekijöille on tuonut myös näytelmän kieli. Se ei ole tämän päivän puhekieltä, mutta ei sentään Kalevalasta poimittua runomittaakaan.

– Alkuun jännitti se kieli, kun kaikkia sanoa ei edes ymmärtänyt, myöntää Väinämöistä näyttelevä Vilma Kartano.

Musiikkinäytelmässä kuullaan kaikkiaan kahdeksan kappaletta, joiden sävellyksistä vastaa Eero Pekkonen ja sanoista Miljoonasateen Heikki Salo. Riihimäellä näyttävistä koreografioista vastaa Nelli Ojapalo ja musiikin on Kino-Sammon versioon sovittanut Tony Sikström.

– Laulut ovat moniäänistä ja kansamusiikkiin pohjautuvaa. Näitä on kiva laulaa, mutta osa on ollut kyllä haastavia harjoitella, myöntää Janita Juvonen.