Kittilän kunnan puheenjohtajisto koolle kriisikokoukseen

Esillä kunnan päättäjien rikossyytteet ja vaatimus pikaisesta luottamustehtävistä pidättämisestä

Kittilä
kokousnuija Helsingin valtuustosalissa
Antti Kolppo / Yle

Kittilän kunnan puheenjohtajisto kokoontuu illalla kriisikokoukseen. Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Yrjötapio Kivisaari (kesk.) kertoo STT:lle, että kokouksen pääaiheena on valtiovarainministeriön vaatimus pidättää rikoksista syytetyt kunnan luottamushenkilöt kiireesti luottamustoimistaan.

Kokoukseen osallistuvat Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.), valtuuston varapuheenjohtajat sekä kunnanhallituksen varapuheenjohtajat. Poissa kokouksesta on kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.), joka on parhaillaan ulkomaanmatkalla.

Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan nostettiin eilen poikkeuksellisen vakavia rikossyytteitä. Oulun syyttäjänviraston mukaan kaikki epäillyt ovat kiistäneet syytteet.

Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen vuonna 2014 ja laajemminkin päättäjien toimintaan Kittilässä. Korkein hallinto-oikeus on katsonut Mäkelän irtisanomisen laittomaksi.

Lukuisia syytteitä

Kittilän kunnan päättäjistä 27:ää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Muita juttuvyyhden rikosnimikkeitä ovat työturvallisuusrikos, työsyrjintä ja virka-aseman väärinkäyttäminen.

Valtiovarainministeriön mukaan syytteeseen joutuneiden kuntapäättäjien tulee jättää luottamustehtävänsä Kittilässä oikeusprosessin ajaksi. Ministeriön mukaan tämä on tarpeen rikosnimikkeiden vakavuuden ja syytettyjen määrän vuoksi.

Kittilän kunta on aiemmin ilmoittanut käsittelevänsä rikosepäilyjä ylimääräisessä kunnanvaltuuston kokouksessa viimeistään 17. marraskuuta. Valtiovarainministeriö vaatii tekemään ratkaisuja nopeammin.

Lue myös:

Kuntaministeri Anu Vehviläinen vaatii: Syytteessä olevien Kittilän kuntapäättäjien astuttava syrjään välittömästi

Kittilän päättäjille kymmeniä syytteitä virkarikoksista

Lue tästä miten tapahtumat Kittilässä ovat edenneet