Hyppää sisältöön

Hurrikaani Ophelia vyöryy kohti Irlantia – iskee maihin maanantaina

Tänä vuonna Atlantilla poikkeuksellisen paljon hurrikaaneja.

Hurrikaani Ophelia lähestyy Irlantia viikonvaihteessa
Hurrikaani Ophelia lähestyy Irlantia viikonvaihteessa

Atlantilla Azorien saarten eteläpuolella muodostunut hurrikaani Ophelia suuntaa kohti Brittein saaria. Sen odotetaan iskevän Irlannin lounais- ja länsirannikolle maanantaina.

Hurrikaanin uskotaan Irlantiin tullessaan heikentyvän kovaksi myrskyksi.

– Joidenkin ennusteiden mukaan on silti mahdollista, että Irlannin lounaiskolkkaan saapuessaan se vielä on hirmumyrsky, sanoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Ophelia on lauantaina vahvistunut kolmosluokan hurrikaaniksi.

Irlannin ilmatieteen laitos varoittaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) myrskytuhoista, vaarallisesta merenkäynnistä ja tulvista. Tuulen nopeus voi olla 22 metriä sekunnissa, ja puuskissa yli 36 metriä sekunnissa. Tuon ennusteen mukaan se siis ei olisi enää hurrikaani, jollaisiksi lasketaan myrskyt joissa keskituulennopeus on 32 metriä sekunnissa.

Kymmenes perättäinen hurrikaani

Toni Hellisen mukaan kuluva hurrikaanikausi on sikäli poikkeuksellinen, että Ophelia on kymmenes peräkkäinen Atlantin säähäiriö, joka on voimistunut hurrikaaniksi.

Ilmiön syy on Hellisen mukaan se, että Atlantin merivesi on normaalia lämpimämpää. Niin erityisesti Karibialla, mutta myös Ophelian syntyalueella keskemmällä Atlanttia vesi on kolmekin astetta normaalia lämpimämpää. Hurrikaani vaatii syntyäkseen 26-asteista merivettä.

Yleensä Atlantin hurrikaanit ovat suunnanneet Amerikan mantereelle tai sen lähivesille, mutta Ofelia lähti heti kohti Eurooppaa. Syynä lienee se, että Ophelia muodostui pohjoisempana kuin edeltäjänsä.