Isisin taistelijoiden odotetaan lähtevän Raqqasta tänä iltana – saattueessa mukana ihmiskilpiä

Ulkomaisten Isis-taistelijoiden kohtalosta kahdenlaista tietoa.

Raqqa
kolme maastopukuista sotilasta jalassaan tennarit, käsissään rynnäkkökiväärit.
Raqqasta käytävään taisteluun osallistuneita YPG-joukkojen kurdisotilaita kesäkuussa Raqqassa.Youssef Rabie Youssef / EPA

Syyrialaisen Raqqan kaupungin uusi siviilihallinto RCC (Raqqan siviilineuvosto) ja heimojohtajat ovat viime päivät neuvotelleet siitä, miten viimeiset Isis-taistelijat saataisiin pois tieltä mahdollisimman pienin siviilitappioin.

On sovittu, että kaupungista lähtee lauantaina illalla evakuointisaattue, mutta julkisuuteen on tullut toisistaan erineviä tietoja siitä, ketä evakuoidaan.

RCC:n johtajiin kuuluva Omar Alloush sanoi uutistoimisto AFP:lle, että sekä syyrialaiset että ulkomaiset Isis-taistelijat kuuluvat evakuointisopimukseen. Sopimuksen toisen osapuolen eli heimojohtajien lausunto puhuu vain syyrialaisista Isis-taistelijoista.

Kurdien ja arabien taistelijoista koottu SDF (Syyrian demokraattiset joukot) -niminen ryhmittymä on vallannut suurimman osan Raqqasta ja ahdistanut viimeiset Isis-joukot pienille alueille kaupungissa.

Ryhmittymän mukaan sata syyrialaista Isis-taistelijaa oli antautunut viimeisen vuorokauden aikana. Isisin johtajat ovat häipyneet entisestä pääkaupungistaan jo aiemmin.

Ulkomaiset taistelijat ongelma

Yhdysvaltain johtama liittouma, jonka ilma- ja tykistötuella Raqqaa on vallattu, on ollut sitä mieltä, että ulkomaisia Isis-taistelijoita ei päästetä kaupungista. Liittouman tiedottaja, eversti Ryan Dillon sanoi viellä lauantaina, että heidän on antauduttava ehdoitta.

Samaan aikaan kuitenkin Raqqan siviilineuvoston Omar Alloush puhui suunnitelmasta, jonka mukaan Isis-taistelijat ottaisivat mukaansa siviilejä ihmiskilviksi ja vapauttaisivat heidät päästyään kauas kaupungista.

Myös Syyrian sotaa seuraava järjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoi, että Raqqaan tuodut bussit ovat nimenomaan ulkomaisten Isis-taistelijoiden ja heidän perheidensä evakuointia varten.

kuorma-auto ja ihmisiä sen päällä.
Raqqasta pakoon päässeitä siviilejä Syyriassa. Youssef Rabie Youssef / EPA

400 panttivankia mukaan?

Omar Alloushin mukaan Raqqassa on vielä noin 500 Isis-taistelijaa, syyrialaisia ja ulkomaisia. Heillä on Alloushin mukaan 400 naista ja lasta panttivankina sairaalassa. Alloush sanoi lauantai-iltana uutistoimisto Reutersille, että taistelijat ottavat panttivangit ihmiskilvikseen evakuoinnin ajaksi.

Tarkkaa selvyyttä ei ole siitä, mihin Isis-taistelijat perheineen vietäisiin. Heidät voidaan evakuoida Syyrian itäosaan Irakin rajaseudulle, missä on vielä Isisin hallitsemaa aluetta. Se tosin pienenee koko ajan. Tänään Venäjän ilmavoimien tukema Syyrian armeija valloitti Mayadeenin kaupungin Isisiltä.

Taistelut loppuvat lähipäivinä

Raqqaa valtaavat SDF-joukot ja Yhdysvaltain johtama liittouma eivät ole olleet mukana evakuointisopimuksessa. Sopimusta neuvotelleet heimojohtajat vain vetoavat niihin, jotta evakuointi sallittaisiin, verenvuodatuksen välttämiseksi.

Vastaava evakuointisopimus tehtiin elokuussa Libanonin rajan luona olleista Isis-joukoista. Ne kuitenkin jäivät jumiin Yhdysvaltain koneiden pommitettua saattueen tien hajalle.

Varmaa lienee vain, että Isisin entinen pääkaupunki on pian valloitettu. SDF-joukkojen kurditiedottaja sanoo, että Raqqa on vapautettu viimeistään huomenna sunnuntaina. Yhdysvaltain johtaman liittouman tiedottaja uskoo, että taistelut jatkuvat vielä useita päiviä.