Hyppää sisältöön

Herätys: Kalifornian paloissa lisää tuhoja, Weinsteinille potkut Oscar-akatemiasta, suomalaismuusikko murtaa syöpämyyttiä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Maastopalot riehuivat Kenwoodissa, Kaliforniassa 14. lokakuuta. Kuva: David Mcnew / AFP

Kalifornian metsäpalojen tuhot laajenevat

Kalifornian metsäpaloissa on tähän mennessä kuollut ainakin 40 ihmistä ja 100 000 on evakuoitu kodeistaan. Lisäksi yli 200 ihmistä on kateissa, ja kuolonuhrien määrän pelätään nousevan.

Kaliforniassa riehuu 17 paloa. Yhteensä 86 000 hehtaaria alueita on jäänyt tulen alle.

Weinsteinille kenkää Oscar-akatemiasta

Elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia on syytetty seksuaalisesta ahdistelusta. Kuva: Peter Foley / EPA

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on erottanut seksuaalirikoksista epäillyn elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin. Oscar-gaalaa järjestävä akatemia piti lauantaina hätäkokouksen ja ilmoitti sen päätteeksi, ettei Weinstein ansaitse kollegoidensa kunnioitusta eikä siten jäsenyyttä.

Useat Hollywood-näyttelijät ovat syyttäneet Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta ja jotkut raiskauksista.

Itävallan parlamenttivaaleissa odotettavissa käännös oikealle

Sebastian Kurz nousi Itävallan ulkoministeriksi 27-vuotiaana. Kuva: Christian Bruna / EPA

Ulkoministeri Sebastian Kurzin johtaman konservatiivisen ÖVP-puolueen odotetaan voittavan Itävallan tämänpäiväiset parlamenttivaalit ja syrjäyttävän sosiaalidemokraattisen SPÖ-puolueen vallasta. Vaalit ovat jälleen uusi koetinkivi oikeistopopulistien nousulle Euroopassa. EU-kriittisen ja maahanmuuttovastaisen FPÖ-puolueen odotetaan saavan vaaleissa noin neljänneksen äänistä, ja ÖVP todennäköisesti muodostaa hallituksen sen kanssa.

Elämä ei lopu siihen, että kuulee joskus kuolevansa

Muusikko Astrid Swan. Kuva: Nella Nuora/Yle

Muusikko Astrid Swan, 35, sairastaa levinnyttä rintasyöpää, johon ei ainakaan toistaiseksi ole parannuskeinoa. Tilastollisesti elinaikaa on jäljellä kolme vuotta, mutta todellisuudessa kukaan ei voi tietää.

Swan keskittyy kuoleman odotuksen sijasta musiikkiin, äitiyteen ja tutkijan työhön. Samalla hän haluaa murtaa myytin rintasyövästä jonkinlaisena kevytsyöpänä, jonka urheasti taistellen kuka vain voi voittaa.

Suomen kovakuntoisin nainen jälleen viides Havaijilla

Triathlonisti Kaisa Sali Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Triathlonisti Kaisa Sali oli viimevuotiseen tapaan viides Havaijin Ironman-kilpailussa. Etukäteen hän oli asettanut tavoitteekseen palkintosijan. Havaijin Ironman on lajin arvostetuin kilpailu.

Sää on tänään etelässä ja lännessä paikoin aurinkoinen

Kuva: Yle

Sateet ovat väistyneet Suomen yltä hetkeksi. Sunnuntai on enimmäkseen poutainen, Etelä- ja Länsi-Suomessa paikoin jopa aurinkoinen. Alkuviikon aikana tuuli voimistuu ja maahan saapuu uusia sateita, kertoo meteorologi Toni Hellinen.

Lue lisää osoitteesta yle.fi/saa.