Kysely: Lähes puolet suomalaisista kannattaa perustuslakituomioistuinta

Enemmistö kansalaisista pitää kuitenkin nykyjärjestelmää eli eduskunnan perustuslakivaliokunnan perustuslain touteutumisvalvontaa hyvänä ja toimivana, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

tutkimus
Lakikirja.
Lakikirja.Yle

Lähes puolet (48 %) suomalaisvastaajista kannattaa perustuslakituomioistuimen perustamista valvomaan lain toteutumista, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön, KAKS:n tutkimuksesta. Vahvinta kannatus on perussuomalaisten (64 %), SDP:n (60 %), vasemmistoliiton (53 %), SAK:n jäsenten (60 %) sekä eteläsuomalaisten (58 %) keskuudessa.

Enemmistö (53 %) kansalaisista kuitenkin pitää eduskunnan perustuslakivaliokunnan ennakkovalvontaa perustuslain toteutumisesta lainsäädännössä hyvänä ja toimivana. Tätä mieltä on perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikkien puolueiden kannattajien enemmistö.

Joka toinen (52 %) niistä vastaajista, jotka arvioivat, että perustuslakivaliokunnan harjoittama ennakkovalvonta on hyvä ja toimiva järjestelmä, kannattaa kuitenkin myös perustuslakituomioistuimen perustamista.

Lähes puolet vastaajista pitää perustuslakiasiantuntijoita elämästä vieraantuneina kirjaviisaina

Tutkimuksessa ilmeni kritiikkiä valtiosääntöoppineita kohtaan. Lähes puolet (47 %) arvioi, että valtiosääntöoppineet ja perustuslakiasiantuntijat ovat kirjaviisaita, jotka ovat vieraantuneet elävästä yhteiskunnasta. Vastaavasti kolmannes (33 %) ei pitänyt tätä vieraantumisväitettä todellisena.

Monien vastaajien (44 %) mielestä nykyinen perustuslaki on joustava ja antaa riittävästi liikkumavaraa päättäjille. Reilu neljännes (28 %) on eri mieltä ja yli neljännes (29 %) ei ota kantaa asiaan.

Kantar TNS Oy teki tutkimuksen KAKS:n tilaamana. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 15.–20.9 2017. Haastatteluja tehtiin yhteensä tuhat. Vastaajat edustavat 18–75-vuotiaita Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.