Hyppää sisältöön

Oscar-akatemia on erottanut elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin jäsenyydestään

Useat Hollywood-näyttelijät ovat syyttäneet Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta ja jotkut syyttävät häntä raiskauksista.

Harvey Weinstein kuvattuna Golden Globe-gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Paul Busk / EPA

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on erottanut seksuaalirikoksista epäillyn elokuvatuottajan Harvey Weinsteinin.

Oscar-palkintogaalaa järjestävä elokuva-akatemia järjesti lauantaina hätäkokouksen, jossa sen 54-jäseninen hallitus käsitteli Weinsteinia koskevia syytöksiä. Myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa hallitus ilmoitti erottavansa Harvey Weinsteinin akatemian jäsenyydestä.

Akatemia ilmoitti tiedotteessaan, ettei Weinstein ansaitse kollegoidensa kunnioitusta eikä siten jäsenyyttä.

– [Haluamme myös] lähettää viestin, että elokuvateollisuuden aikakausi, jossa silmät ummistetaan seksuaalisesti hyökkäävältä käytökseltä ja työpaikka-ahdistelulta on ohi, tiedotteessa todetaan. – Kyseessä on äärimmäisen vakava ongelma, jolle ei ole sijaa yhteisössämme.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences –järjestön hallitukseen kuuluvat muun muassa tunnetut Hollywood-vaikuttajat Steven Spielberg, Tom Hanks ja Whoopi Goldberg. 

New York Times -lehti kertoi viime viikolla, että vaikutusvaltainen Weinstein oli ahdistellut useita naisia ja luvannut vastineeksi edistää näiden uraa elokuvissa. Useat Hollywood-näyttelijät ovat syyttäneet Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta ja jotkut syyttävät häntä raiskauksista. Weinstein on kiistänyt syytökset.

65-vuotias elokuvatuottaja on useiden menestyselokuvien, kuten Pulp Fictionin ja Rakastunut Shakespeare, takana.

Harvey Weinstein on jo saanut potkut perustamastaan tuotantoyhtiöstä sekä Britannian elokuva-akatemiasta. Ranska puolestaan aikoo riisua Weinsteinilta tälle myönnetyn Ranskan korkeimman kunniamerkin eli kunnialegioonan ritarimerkin.

.
.