1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vatikaani

Vatikaanin sairaalan ex-johtaja on tuomittu taloudellisista väärinkäytöksistä

Entinen sairaalajohtaja ohjasi lähes puoli miljoonaa dollaria sairaalan varoja kardinaalin ylellisen asunnon remonttiin.

Vatikaani
Pietarinkirkon aukio Roomassa
Pietarinkirkon aukio RoomassaKay Nietfeld / EPA

Vatikaanivaltion sairaalan entinen johtaja on aiheuttanut talousskandaalin siirtämällä lastensairaalalle osoitettuja varoja kardinaalin ylellisen huoneiston kalliiseen remonttiin.

Ex-sairaalajohtaja Giuseppe Profiti siirsi sairaalalle kuuluvia varoja lähes 500 000 dollarin eli yli 420 000 euron verran kardinaalin ylellisen asunnon uudistamiseen.

Vatikaanivaltion oikeus määräsi Profitille yhden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen ”vallan väärinkäytöstä”. Syyttäjä vaati hänelle kolmen vuoden vankeusrangastusta. Sen sijaan sairaalasäätiön rahastonhoitaja Massimo Spina vapautettiin syytöksistä.

Kardinaali Tarcisio Bertone sai vuonna 2013 upean huoneiston edellisen paavin Benedict XVI:n myöntämänä. Remontti tehtiin marraskuun 2013 ja toukokuun 2014 välisenä aikana. 82-vuotias kardinaali mainittiin useamman kerran oikeudenkäynnin aikana, mutta häntä ei kutsuttu koskaan todistajaksi.

Bertone lahjoitti itse 150 000 euroa sairaalalle, kun skandaali tuli ensimmäisen kerran julki vuonna 2015.

Asunnon remonttia on laajasti esitelty Italian mediassa, koska se kuvastaa kardinaalin halua viettää eläkeaikaansa mahdollisimman mukavasti ja tyylikkäästi.

Nykyinen paavi Franciscus on luvannut puuttua hallinnon epäkohtiin ja on halunnut avoimuutta ja läpinäkyvyyttä Vatikaanin varojen käyttöön. Paavi on myös muistuttanut, ettei papisto voi elää ylellisesti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi