Hyppää sisältöön

Tanskan TV2: H&M ja muut vaateyhtiöt polttavat tonneittain uusia vaatteita – "Tekopyhyyttä", sivaltaa tutkija

H&M:n mukaan kyse on homehtuneista tai muuten käyttökelvottomista vaatteista. Tanskan TV2:n ohjelma kertoo, että poltettavaksi menee täysin käyttökelpoisia vaatteita

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Tanskalainen tutkivan journalismin tv-ohjelma sanoo ruotsalaisen vaatejätin H&M:n polttavan vuosittain tonneittain uusia vaatteita.

Vaateyhtiö on kampanjoinut näkyvästi vaatteiden kierrättämisen puolesta, mutta tanskalaisen ohjelman mukaan yhtiö on itse rikkonut tätä periaatetta vastaan.

Ohjelman mukaan H&M on lähettänyt vuodesta 2013 keskimäärin 12 tonnia vaatteita vuodessa poltettavaksi lämpövoimalassa Roskildessa Tanskassa.

H&M sanoo poltettavaksi lähetettyjen vaatteiden olleen käyttökelvottomia, esimerkiksi likaveden saastuttamia tai homehtuneita.

Tanskan TV2:n Operation X (siirryt toiseen palveluun) -ohjelma on testauttanut laboratoriossa haltuunsa saamia tuhottavaksi lähetettyjä vaatteita, eikä niissä ilmennyt testeissä mitään ongelmia.

H&M: Vain haitallisia vaatteita poltetaan

H&M ilmoitti ohjelman haastattelussa, ettei sille jää käsiin ylimääräistä vaatetuotantoa.

– Me tosiaan myymme kaikki vaatteet, jotka on tuotettu. Se on yksi eduista, joita on näin suurella yrityksellä. Ellei tuote mene kaupaksi jossain, se voidaan siirtää paikkaan, jossa se menee kaupaksi. Niinpä meillä ei ole hukkatavaraa, yhtiön edustaja Mia Møgelgaard sanoi.

Yhtiön mukaan poltettavaksi lähetetään vain terveyden ja turvallisuuden takia käyttökelvottomia vaatteita.

Näin poltettavaksi lähetetään vaatteita, joissa on esimerkiksi liiallisia kemikaalijäämiä tai jotka ovat altistuneet jätevedelle tai homehtuneet.

Operation X kyseenalaistaa tämän.

Operation X: Ei merkkejä terveysriskeistä

Toimittajat ovat tutkituttaneet käsiinsä saamat naisten housut ja farkut hävitettävästä erästä vaatteita ja verranneet niitä kaupassa myytäviin.

Laboratoriatestissä selvitettiin, oliko hävitettävissä vaatteissa enemmän kemikaaleja tai bakteeriesiintymiä kuin myynnissä olevissa.

Ohjelma tutki, oliko housuissa hometta tai niiden metallisosissa liian suuria määriä lyijyä. Operation X:n mukaan merkkejä homeesta tai vaarallisista pitoisuuksista lyijyä ei löytynyt.

– Testaamissamme farkuissa ei ollut mitään ongelmallisia lyijymääriä. Lyijyä esiintyi noin kymmenesosa tanskalaisista raja-arvoista. Suurin lyijypitoisuus löytyi sen sijaan vetoketjusta farkuista, jotka ostimme H&M:n kaupasta Kööpenhaminasta. Siinä tapauksessa lyijypitoisuus oli seitsemäsosa raja-arvosta, toimitus kirjoitti Ruotsin televisiolle SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Housuista ei myöskään löytynyt jätevedessä esiintyviä bakteereja.

Liian nopea muotikierto tuottaa ylijäämää?

Ohjelmassa pohditaan, että käyttökelpoisten uusien vaatteiden tuhoamisen taustalla voi olla ylituotanto.

Mallistot vaihtuvat aiempaa tiuhemmin, ja H&M:n kaltaisella yhtiöllä voi olla uusia vaatteita hyllyillään joka viikko.

– Tämä on perustavanlaatuista tekopyhyyttä, yritysten sosiaalista vastuuta tutkiva professori Esben Rahbek kommentoi ohjelmassa.

H&M ei ole ainoa yhtiö, joka poltattaa vaatteita Tanskassa.

Eniten tanskalaisohjelman mukaan vaatteita hävittää tanskalainen Bestseller-yhtiö, joka omistaa Vero Moda- ja Jack & Jones -merkit. Yhtiö poltatti viime vuonna 49 tonnia vaatteita.

Bestseller myönsi ohjelmalle, että kyse on osin vaatteista, joita ei ole saatu myytyä.