Yhdysvaltain tukemat kurdijoukot: Raqqan taistelun viimeinen vaihe on alkanut

Isisin taistelijoita päästettiin illalla ja yöllä pois kaupungista siviilien kanssa.

Syyria
SDF-joukkojen taistelijoita Raqqassa 1. lokakuuta.
SDF-joukkojen taistelijoita Raqqassa 1. lokakuuta.Bulent Kilic / AFP

Yhdysvaltain tukemat kurdijoukot liittolaisineen ovat aloittaneet hyökkäysoperaation saadakseen ääriliike Isisiltä hallintaansa loputkin osat Raqqan kaupungista.

SDF-joukot ilmoittivat, että hyökkäysoperaatio jatkuu, kunnes kaikki kaupungissa vielä olevat Isis-taistelijat on lyöty.

– Taistelu jatkuu, kunnes koko kaupunki on puhdistettu terroristeista, jotka kieltäytyivät antautumasta, mukaan lukien ulkomaisista taistelijoista, SDF:n julkilausumassa sanottiin.

Kurditaistelijoiden ja näiden arabiliittolaisten muodostama SDF kontrolloi jo nyt suurinta osaa kaupungista.

Taistelu Raqqasta alkoi kesäkuussa. Raqqan menetyksestä on tulossa uusin takaisku Isisille, joka otti Raqqan haltuunsa vuonna 2014 Syyrian sisällissodan aiheuttaman sekasorron turvin.

Raqqa toimi käytännössä Isisin julistaman kalifaatin, islamilaisen valtion, pääkaupunkina.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Isis-taistelijoita evakuoitiin

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kaupungista päästettiin lähtemään joukko Isis-taistelijoita siviilien kanssa. Siviilit toimivat käytännössä ihmiskilpinä ja panttivankeina Isisin taistelijoille.

Nämä pyrkivät mahdollisesti itäiseen Deir-ez-Zorin provinssiin, jossa Isis vielä hallitsee alueita.

Paikalliset heimopäälliköt ja Raqqan perustettu uusi siviilihallinto välittivät evakuointisopimuksen siviiliuhrien välttämiseksi.

SDF-joukkojen mukaan kaupungista päästettiin vain syyrialaisia Isis-taistelijoita, mutta Raqqan siviilineuvoston Omar Alloushin mukaan joukossa oli myös ulkomaisia taistelijoita.

Tämänkaltaiset sopimukset, joissa taistelijat päästetään pitkän piirityksen jälkeen lähtemään saarretuista asutuskeskuksista, ovat olleet yleinen tapa Syyrian pitkällisessä sisällissodassa.

Kaupunkitaistelut ovat vaikeita ja kuluttavia, joten Syyriassa on käyty pitkälti näännytyssotaa.

Isisin taistelijoiden pääsy Raqqasta on kuitenkin noloa Yhdysvaltain johtamalle liittoumalle, joka on virallisesti vastustanut Isis-taistelijoiden päästämistä pakoon.

– Me emme välttämättä ole aina täysin samaa mieltä kumppaniemme kanssa, mutta meidän on kunnioitettava heidän omia ratkaisujaan omissa asioissaan, Yhdysvaltain johtaman liittouman edustaja eversti Ryan Dillon sanoi.

Epäselvää on, missä määrin kaupungista lähti ulkomaisia taistelijoita ja missä määrin paikallisia syyrialaisia Isis-taistelijoita.

Lähteet: AFP, AP, Reuters