Suomalaiset pelkäävät yhä kahden asunnon loukkua, mutta nyt tulee uusi pelko: nollan asunnon loukku

Pääkaupunkiseudulla vanha asunto menee yleensä nopeasti kaupaksi, mutta uutta ei ole helppo hankkia. Alueilla, joissa asuntokauppa on hidasta tai pysähdyksissä, oma asunto myydään usein ensin.

asunnot
Ville Rantanen Kiinteistömaailmasta esittelee Pia Lundenbergille rivitaloasuntoa Helsingin Laajasalossa.
Ville Rantanen Kiinteistömaailmasta esittelee Pia Lundenbergille rivitaloasuntoa Helsingin Laajasalossa.Outi Kuitunen / Yle

Helsinkiläisen Pia Lundenbergin kolmihenkisen perheen sataneliöinen rivitaloasunto Itä-Helsingin Laajasalossa on vasta menossa myyntiin, mutta yhden ehdollisen tarjouksen uudesta, nykyistä isommasta asunnosta hän on jo tehnyt. Kauppoja ei vielä syntynyt.

– Meidän nykyinen asunto on tosi viihtyisä ja kiva, ja me ollaan viihdytty tässä kuusi vuotta eli käytännössä ei ole kiire tästä pois. Pelko on, että jos mä nyt ensin myisin tämän, ja tämä vaikka menisikin heti kaupaksi, niin meillä ei olisi paikkaa, mihin me muutettaisiin. Toimin mieluummin toisinpäin eli teen ehdollisen tarjouksen kiinnostavasta asunnosta ja vasta sen jälkeen mä pistän oman asunnon myyntiin.

Pia Lundenberg
Pia Lundenberg kertoo, että hänellä on aika tarkat kriteerit, mitä hän haluaa uudelta asunnolta: lisäneliöt, yksitasoisuus, sijainti nykyisellä asuinalueella meren tuntumassa sekä ehkä takka.Outi Kuitunen / Yle

Sitkeästi suomalaisten mieliin syöpynyt pelko kahden asunnon loukkuun joutumisesta onkin tietyillä alueilla, etenkin pääkaupunkiseudulla ja Helsingin kantakaupungissa unohtunut ja muuttunut huoleksi nollan asunnon loukkuun jäämisestä. Tämä huoli on tyypillisintä niillä kantakaupungin alueilla, missä on pieniä asuntoja, joissa on ollut kova kysyntä jo pidemmän aikaa.

Kun on lupaus välirahoituksesta, uskaltaa tehdä nopeasti tarjouksen unelma-asunnosta

Asuntolainoitukseen erikoistuneesta Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä kerrotaan, että välirahoituksen hakeminen asunnon vaihtoon on selvästi kasvanut.

– Ehkä 20-30 prosenttia asiakkaista, jotka ovat asunnon vaihtoa suunnittelemassa, lähestyvät meitä ajatuksella, että he aikoisivat ostaa tämän uuden kohteen ennen kuin vanha on mennyt vielä kaupaksi, pankinjohtaja Sami Vallinkoski kertoo.

Pankit ovat perinteisesti olleet sitä mieltä, että olisi parempi, jos vanha koti olisi myyty ennen uuden ostoa. Nyt asenteet ovat sielläkin hieman höltyneet. Jos asiakkaan taloudelliset rahkeet kestävät kahden asunnon samanaikaisen pitämiseen väliaikaisesti velalla ja jos molemmat asunnot menevät todennäköisesti nopeasti kaupaksi, ei kahden asunnon omistamista pidetä ongelmana.

Myytävän asunnon tulisi olla sellainen, että pankki uskoo sen menevän seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana kaupaksi jollakin järkevällä hinnalla, joka on suhteutettuna tulevaan lainaan.

– Myyjällä voi olla ajatuksena, että hän myy asuntonsa 120 000 eurolla mutta pankki ajattelee, että mitäpä jos hintaa lasketaan vaikka 80 000 euroon, jolloin asunto lähes varmasti menee kaupaksi. Pysyykö uuden asunnon lainan määrä tässäkin tapauksessa sen kokoisena, että asiakas pystyy sen maksamaan, Vallinkoski kuvaa.

Näin pystytään myös varmistumaan siitä, että tämä kahden lainan rasitus ei pysy liian pitkään asiakkaan harteilla. Tilanteessa, jossa otetaan väliaikaisrahoitusta voi lainan määrä hetkellisesti olla todella korkea.

Myös välittäjät muistuttavat, että pankin päätös väliaikaisrahoituksesta kannattaa olla mukana, kun lähtee näytöille uutta asuntoa etsimään. Silloin unelmien asunto ei mene niin helposti sivu suun.

– Siinä tapauksessa, että myyntiin tulee sellainen asunto, jota on etsinyt ja halunnut ostaa, ja perheellä on mahdollisuudet siihen eli vanhasta kodista ei esimerkiksi ole paljon lainaa jäljellä, on helppo tarttua nopeasti tilaisuuteen, myyntijohtaja Pipsa Sarin Huoneistokeskuksesta sanoo.

Kahden asunnon loukku pelottaa 1990-luvun laman kokeneita

Kasvukeskusten ulkopuolella asunnonvaihtajien mielessä kummittelee yhä 1990-luvun lama ja kahden asunnon loukku. Moni joutui tukalaan tilanteeseen, kun uusi asunto oli ostettu, mutta vanhasta ei päässytkään eroon sillä hinnalla, mihin oli varauduttu.

– Varsinkin, jos on elänyt tämän ajan ja muistaa nämä tarinat, niin varmasti se silloin pelottaa, Sarin Huoneistokeskuksesta sanoo.

Alueilla, joissa asuntokauppa käy yhä hitaasti tai on melkein pysähdyksissä, ja käytettyjen asuntojen hinnat laskevat, on edelleen järkevää, jopa pakon sanelemaa myydä ensi nykyinen koti.

– Kun mennään kehä kolmosen ulkopuolelle, niin on paikkakuntia, joilla ostajat eivät ole kovin halukkaasti uutta ostamassa ennen kuin vanha on myyty, Sarin huomauttaa.