1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkoposkihanhi

Video: Massiivinen hanhien parvi tummensi lähes koko taivaan – Elimäellä on todistettu viikonloppuna ainutlaatuista luonnonnäytelmää

Tutkijan mukaan valkoposkihanhien jättimäiset syyskerääntymiset ovat 2010-luvulla yleistynyt ilmiö. Elimäen hanhiparvi on silti kokoluokassaan harvinaislaatuinen.

Uutisvideot: Elimäellä nähtiin poikkeuksellisen suuri hanhiparvi
Uutisvideot: Elimäellä nähtiin poikkeuksellisen suuri hanhiparvi

Kymenlaakson elimäkeläiset lintuharrastajat saattoivat lauantaina hieraista silmiään: Elimäellä sijaitsevalla pellolla lepäili samanaikaisesti arviolta 300 000 valkoposkihanhea.

Paikalla olleiden lintuharrastajien havaintojen mukaan tulvivalla pellolla oli vielä tänään sunnuntaina mahdollisesti jopa eilistä massiivisempi hanhilauma.

Satojentuhansien hanhen keskittymistä on ollut havaintoja Suomessa viime vuosien aikana, mutta ei tällaisessa mittakaavassa, kertoo vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

– Ihan poikkeuksellinen määrä. Ei ole ollut aikaisemmin 300 000 valkoposkihanhea yhdessä paikassa, valkoposkihanhia tutkiva Mikkola-Roos sanoo.

Hanhien tarkan lukumäärän arvioiminen on suuresta kerääntymästä tutkijan mukaan "hurjan vaikeaa", ja arviointivirhe voi olla suurikin.

– Arviointi on yleensä kuitenkin alakanttiin, varsinkin jos laskija on kokenut, Mikkola-Roos kertoo.

Miksi hanhet ovat täällä?

Mikkola-Roosin mukaan valkoposkihanhet ovat muuttomatkalla Venäjän tundralta kohti Pohjanmeren rannikkoa. Hanhet jakaantuvat viettämään talvea muun muassa Tanskan, Hollannin ja Iso-Britannian alueille.

Mutta miksi sadattuhannet valkoposkihanhet ovat valinneet juuri tämän Elimäen pellon muuttomatkansa levähdyspaikaksi?

– Ilmiö on uusi. 2010-luvulla on alkanut lokakuun aikaan esiintymään isoja syyskerääntymiä Itä-ja Kaakkois-Suomessa. Ennen hanhet ovat pysähtyneet Venäjän puolella ja jatkaneet aina suoraan Suomen yli. Venäjällä on kauhean vähän peltoja nykyään, että voi olla otollisempaa jäädä levähtämään Suomen pelloille.

Ihan poikkeuksellinen määrä. Ei ole ollut aikaisemmin 300 000 valkoposkihanhea yhdessä paikassa.

Markku Mikkola-Roos, vanhempi tutkija, Suomen ympäristökeskus

Valkoposkihanhet oppivat muistamaan hyvät paikat ja kerääntyvät niille seuraavinakin vuosina, tutkija kertoo. Ilmiötä on liitetty myös ilmaston lämpenemiseen, eli tähän aikaan Suomessa on niille yksinkertaisesti parhaat olosuhteet.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Valtava hanhiarmeija voi vahingoittaa visiitillään satoja, tosin tuhot eivät välttämättä ole yhtä pahat kuin kevätaikaan.

– Satovahinkoja on tullut syysohran syönnistä. Syysohran kun syö kerran, niin se vielä kasvaa siitä. Yleensä hanhet ovat puidussa sänkipellossa, johon on jäänyt siemeniä ja rikkakasveja. Ympäristöministeriö korvaa vuosittain satovahinkoja, koska valkoposkihanhi on rauhoitettu eläin, Mikkola-Roos kertoo.

Maan jäätyessä matka jatkuu

Hanhikeskittymä on tutkijan mukaan aloittanut matkansa Venäjältä syyskuussa. Heti maanpinnan jäätyessä hanhet jatkavat Suomesta muuttomatkansa loppuun kohti Pohjanmeren rannikkoa.

Mikkola-Roosin mukaan valkoposkihanhille on hyvin tyypillistä käyttäytymistä liikkua massiivisissa parvissa.

– Keli muuttuu talviseksi kerralla, niin sitten kaikki lähtevät. Valkoposkihanhien lisäksi tämä koskee myös muita arktisia hanhilajeja.

Suomessa pesivät valkoposkihanhet palaavat talvehtimiseltaan Suomeen huhtikuussa ja Venäjällä pesivät hieman myöhemmin toukokuussa, Mikkola-Roos arvioi.

Videon kuvaus: Vesa Väkevä

Lue myös: Uskomaton näky Elimäellä – pellolla lepäili jopa kolmannes kaikista maailman valkoposkihanhista