1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hirmumyrsky Ophelia (2017)

Irlannissa perutaan huomenna koulubussitkin hurrikaanin lähestyessä

Irlantia uhkaa kovin myrsky yli 50 vuoteen, kun hurrikaani Ophelia tulee päälle.

Ophelia-hurrikaani iskee Irlantiin maanantaiaamuna
Ophelia-hurrikaani iskee Irlantiin maanantaiaamuna

Atlantilla lauantaina kolmosluokan hurrikaaniksi vahvistunut hirmumyrsky Ophelia lähestyy Brittein saaria. Sunnuntaina se on tosin heikkeni kakkosluokan hurrikaaniksi, ja Irlantiin iskiessään se todennäköisesti on enää kova syysmyrsky.

Hurrikaanien voimakkuutta mitataan asteikolla yhdestä viiteen, jolloin viitosluokan hurrikaani on voimakkain.

Irlannin lounaisiin ja läntisiin rannikkomaakuntiin on silti julistettu maanantaiksi korkein myrskyvaroitus. Irlantilaisen Irish Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tulossa on kovin myrsky sitten vuonna 1961 riehuneen Debbie-myrskyn. Siinä kuoli 18 ihmistä.

Irlannin viranomaiset pitävät tänään kokouksia, joissa suunnitellaan varautumista huomisiin tuuliin. Joillekin alueille on jo jaettu hiekkasäkkejä tulvien torjumiseksi.

Ainakin Länsi-Irlannin koululaiset saanevat vapaapäivän, sillä koulubussien liikennöinti on peruttu huomiselta niillä alueilla, joille on annettu korkein eli punainen myrskyvaroitus.

Hirmumyrsky Ophelia avaruudesta nähtynä. Kuva: NASA

Irlannista myrsky jatkaa matkaansa Skotlantiin. Hurrikaanin rippeet tuovat tuulien lisäksi Brittein saarille, lähinnä Englantiin, poikkeuksellisen lämmintä syyssäätä. Nyt hurrikaani on Portugalin tasalla Atlantilla ja aiheutti rankkoja sateita Azorien saarilla.

Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan on harvinaista, että Ophelian tapainen voimakas hurrikaani liikkuu lähellä Eurooppaa.

Lue Ophelian muodostumisesta täältä: