1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeistopuolueet

Itävallan oikeistolle iso vaalivoitto – 31-vuotias Sebastian Kurz nousemassa Itävallan johtoon

Äärioikeisto ja sosialidemokraatit kamppailevat toiseksi suurimman puolueen paikasta.

oikeistopuolueet
kurz ja nainen
Itävallan vaalivoittaja ulkoministeri Sebastian Kurz äänestyspaikalla tyttöystävänsä Susanne Thierin kanssa.Christian Bruna / EPA

Itävallan sunnuntaisten parlamenttivaalien voittajia ovat oikeistolaiset puolueet. Tulosennusteiden mukaan konservatiivinen Itävallan kansanpuolue ÖVP nousee maan suurimmaksi puolueeksi, ja on nostanut kannatustaan 24 prosentista 31,7 prosenttiin.

Itävallan toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi ensi ennusteissa äärioikeistolainen Vapauspuolue, mutta ääntenlaskun edetessä sen ohi näyttivät menevän sosialidemokraatit.

Kun 97,7 prosenttia äänistä oli laskettu, Vapauspuolue oli saamassa 26 prosenttia äänistä ja sosialidemokraatit 26,9 prosenttia. Tämän mukaan äärioikeiston kannatus olisi noussut noin 6 prosenttiyksikköä ja demarien kannatus pysynyt suunnileen ennallaan.

Oikeiston tärkeimpinä vaaliteemoina oli maahanmuuton rajoittaminen ja ulkomaalaisille myönnettävien tukien leikkaaminen.

vaalijuhlintaa
Äärioikeistolaisen Vapauspuolueen kannattajat juhlivat vaalimenestystä Itävallassa.Valdrin Xhemaj / EPA

Uudeksi liittokansleriksi eli pääministeriksi on tällä vaalituloksella tulossa ÖVP:n nuori johtaja ulkoministeri Sebastian Kurz. Hän on vienyt ÖVP:n ohjelman oikealle ja ominut jopa äärioikeiston teemoja. Kirjeenvaihtajamme jutun Sebastian Kurzista ja Itävallan poliittisesta tilanteesta voitte lukea täältä.

Kurz saattaa joidenkin arvioiden mukaan pyytää Vapauspuolueen hallitukseen. ÖVP:n tähänastinen hallituskumppani ovat olleet sosialidemokraatit.

Vaali-iltana Sebastian Kurz ei antanut vielä selvää vastausta siihen, millaisen hallituksen hän aikoo muodostaa.

Vaaleissä hävisivät varsinkin Vihreät, joiden ennusteet ovat niin huonoja, että puolue saattaa pudota parlamentista kokonaan. Neljä vuotta sitten vihreillä oli yli 12 prosentin kannatus.

Juttua päivitetty 15.10. klo 21.42. Korjattu 16.10. klo 11.36: Vapauspuolueen kannatus oli noussut kuusi prosenttiyksikköä, ei prosenttia.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi