”Koko yö aikaa” käännyttää Silja Europa Matti Vanhasen taakse – näin keskustan vaaliristeily eteni

Surkeista kannatusluvuista kärsivä keskusta lähti lauantaina presidenttiristeilylle tihkuisesta Helsingistä. "Ei ole Sipilän vika, että aina sataa”, kenttäväki sparrasi toisiaan. Kaikki eivät ole yhtä ymmärtäväisiä keskustan hallituspolitiikalle.

politiikka
Kuoro laulaa maakuntavisassa Keskustan Helsingistä Tallinnaan ja takaisin suuntautuvalla presidentti- ja maakuntaristeilyllä
Savon maakuntalaulu raikui keskustan presidenttiristeilyllä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Harmaa lokakuun ilta Helsingin Länsiterminaalissa. Satamaan virtaa maakuntien tilausbusseja, ja pian 750 keskustalaista rullaa jonossa matkalaukkujaan kohti Silja Europan uumenia.

Tiedossa on tärkeä yö. Sen tarkoituksena on paitsi kannustaa kahden prosentin kannatusta nauttivaa Matti Vanhasta presidentinvaaleihin, myös valaa keskustalaisiiin uskoa siitä, että oman puolueen ehdokasta kannattaa äänestää liki varmasta tappiosta huolimatta.

Kyselyiden perusteella istuvan presidentin Sauli Niinistön suosio huitelee yli 70 prosentissa. Tämä tarkoittaa, etteivät edes kaikki keskustan kannattajatkaan seiso oman ehdokkaansa takana.

Puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän kerrottiin aiemmin iltapäivällä joutuneen jälleen törmäyskurssille median kanssa. Lue uutinen tästä.

Klo 18:30 – ”Koko yö aikaa käännyttää keskustan taakse”

Laivan moottorit ovat juuri hyrähtäneet käyntiin. Täpötäyden auditorion pehmeillä punaisella penkeillä taputetaan, kun keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ja varapuheenjohtaja Juha Rehula juontavat lavalle illan vetonaulan, Matti Vanhasen, lausumaan risteilyn avajaissanat.

– Meillä on koko yö aikaa! Jos koko laiva käännytetään, nostetaan kannatus kahdesta prosentista neljään, Vanhanen naurattaa yleisöä.

Sauli Niinistön etumatka on niin iso, että siitä on pakko repiä huumoria. Myös keskustan vaalilause, "Tehdään näistä vaalit", tuntuu tähtäävän Niinistön ylivoiman laimentamiseen, sillä vaalien voittamisesta ei puhuta mitään.

Pääministeri Juha Sipilä Keskustan Helsingistä Tallinnaan ja takaisin suuntautuvalla presidentti- ja maakuntaristeilyllä 15. lokakuuta
Pääministeri Juha Sipilä Itämeren aalloilla.Jussi Nukari / Lehtikuva

– Me emme ulkoista ehdokasta muille puolueille. Meillä on lähes sata päivää aikaa tehdä näistä kunnon vaalit, puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä vetoaa.

Vanhanen muistuttaa, että Suomi on tasavalta, joka hylkäsi kuningaskunnan jo sata vuotta sitten. Siinä piilee kuitti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle, joita verrataan toisinaan Ruotsin kuninkaallisiin. Johtajat valitaan vaaleilla, eikä peli ole pelattu ennen kuin vaalit ovat ohi.

"Keskusta unohti peruskannattajat"

Kaikkia ei naurata. Lahtelainen Tero Meriluoto seuraa tilaisuutta huolestuneen oloisena.

 Osallistuja Keskustan Helsingistä Tallinnaan ja takaisin suuntautuvalla presidentti- ja maakuntaristeilyllä 15. lokakuuta
Keskustan ahdinko veti Tero Meriluodon vakavaksi.Jussi Nukari / Lehtikuva

– Olen tyytyväinen, jos Vanhanen pääsee neljän parhaan joukkoon. Vaalikeskusteluissa hänen kannattaisi ottaa Nato-kortti esiin, kannattaako Niinistö Natoon liittymistä vai ei.

Presidentinvaaleja isompi huoli on Meriluodon mukaan keskustan kannatusluvut ylipäänsä. Vuoden päästä on maakuntavaalit, sitten eduskuntavaalit. Meriluoto kertoo kuuluvansa kasvavaan joukkoon keskustalaisia, jotka ovat tyytymättömiä hallituksen linjaan.

– Sipilään liittyvät kohut eivät ole syy vaan kannatuslasku lähtee hallituksen linjasta. Etelään pumpataan rahaa, mutta Jyväskylästä ylöspäin maakuntien ihmiset on unohdettu. Samoin se tärkein ajatus eli "Ruoka tulee pellolta", Meriluoto kuvailee.

Sairaalan työntekijänä Meriluotoa kalvaa kiky-sopimuksen lomarahaleikkaukset. Sote-uudistuksen riskit epäilyttävät julkisen sektorin työntekijää.

– En ole ajatusteni kanssa yksin. Useat puolueen vaikuttajat ovat sitä mieltä, että hallituksen politiikka on liian kokoomuslaista ja city-vihreää, ja hyödyttää siksi kokoomusta.

Olisiko puheenjohtajan vaihdos ratkaisu kannatusvajeeseen? Meriluoto oli Rovaniemellä äänestämässä Sipilää puolueen puheenjohtajaksi viisi vuotta sitten, eikä haastajaa ole nyt näköpiirissä.

– Haastaja voisi tuoda nostetta, kuka se voisi olla, siihen en ota kantaa.

Klo 19:00 - "Pois teflon ja eleiden kätkeminen"

Pian poliitikot siirtyvät katsomoon, ja yleisön eteen nousee leveää savon murretta väntävä näyttelijä Ismo Apell, joka neuvoo Sipilää ja Vanhasta lisäämään viestintäänsä roppakaupalla rosoa, herkkyyttä ja draaman kaarta. Eleiden kätkijät ja teflonit eivät vetoa äänestäjiin.

– Ole oman tarinasi kertoja, poliitikon pitää puhua niin että oma äiti ymmärtää, Apell tykittää.

Tismalleen saman vinkin Matti Vanhaselle antaa neljän hengen pöytäseurue laivan baarikäytävällä.

– Vanhasella on vankka kokemus, mutta toivoisin ettei hän yrittäisi olla liian täydellinen. Tulisi ja heittäytyisi, eurajokinen Kirsi Hassinen miettii.

Nelikko ei suostu säikähtämään kannatuslukuja, mutta iittiläinen Jani Kangas myöntää, että viestinnässä olisi kuitenkin parantamisen varaa, varsinkin sote-uudistuksessa.

– Ei kannata nyt vaipua paniikkiin. Mutta pitää alkaa kertoa ihmisille, mitä sote-uudistus merkitsee ihmisten kannalta. Nyt puhutaan ylätasolla asioista joita ei pystytä käsittämään, kannatuslaskun syitä arvioi iittiläinen Jani Kangas.

"Ei ole Sipilän syy että sää on huono"

Vieressä lahtelainen viljelijä Vesa-Matti Virtanen kiistää, että puolueessa olisi suurta juopaa. Hän aikoo pysyä Sipilän tukena.

– Siitä ei tarvitse edes keskustella, annetaanko me seuraavassa puoluekokouksessa Sipilälle se tuki, mehän annetaan se! Sipilä on ainoa, joka on tätä maata nostanut. Ei kokoomus ole hoitanut asioita hyvin, kokoomuksella on hyvä pr-päällikkö, Virtanen heittää.

Virtasen mukaan suuressa puolueessa löytyy aina tyytymättömiä.

– Sipilän hallitus tekee oikeistolaisempaa politiikkaa kuin henkilökohtainen mielipiteeni, mutta silti kannatan sitä, koska se tekee vähemmän vasemmistolaista politiikkaa kuin jokin muu hallituskokoonpano. Vähiten huono vaihtoehto siis, Virtanen järkeilee.

Virtanen kertoo, ettei ole viljelijänä muun muassa surkean sään takia ansainnut tänä vuonna käytännössä mitään.

– Minunkin tulot ovat tänä vuonna aivan takapuolesta, mutta ei ole hallituksen tai Sipilän vika että sää on huono.

20:00 "Presidentinvaalit eikä mitkään kruunajaiset"

Baarikatu muuttuu yhä äänekkäämmäksi ja meno irtonaisemmaksi sitä mukaa, kun kello käy ja tuopit tyhjenevät. Paljon puhutusta Vanhasen käännytystyöstä ei silti vielä näy jälkeäkään, vaan risteilyvieraat pysyvät tiiviisti omissa pöydissään.

Osallistuja Keskustan Helsingistä Tallinnaan ja takaisin suuntautuvalla presidentti- ja maakuntaristeilyllä 15. lokakuuta
Hanna Huttunen (vas.), Kirsi Seppälä (kesk.) ja Jaana Keskitalo tapasivat toisensa pitkästä aikaa keskustaristeilyllä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kuten pitkästä aikaa tavanneet ystävykset, kouvolalaiset Jaana Keskitalo ja Kirsi Seppälä sekä outokumpulainen Hanna Huttunen.

Kolmikko kiittää Vanhasen vaalityötä, heitä kismittää lähtökohta, jossa Niinistön voittoa pidetään selviönä.

– Ei ne voi mitkään kruunajaiset olla, demokratiaan kuuluu, että presidentti valitaan vaaleilla, Huttunen tiivistää.

He uskovat, että keskustaväki äänestää Vanhasta, kunhan kampanjointi ja vaalikeskustelut saadaan kunnolla käyntiin. Naiset muistuttavat, että Niinistö edustaa kokoomusta, vaikka ei muodollisesti puolueen ehdokas olekaan.

– Ei Vanhasen kannatus kahteen prosenttiin, jää. Ajatus siitä, että vaalit tehdään, on mielestäni hyvä, Seppälä kiittää.

Tyytyväinen on syytä olla, jos oma ehdokas pääsisi toiselle kierrokselle, he summaavat.

22:30 Kuuma maakuntavisa

Myöhäisillan kruunaa odotettu maakuntavisa. Tulijoille jaetaan maakuntalaulujen sanoja.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina juontaa. Mikä maakunnista on pinta-alaltaan pienin, Keski-Pohjanmaa vai Päijät-Häme? Entä missä on vähiten kuntia, entä eniten? Joku yrittää selvittää vastausta netistä, mutta saa näpeilleen, sillä Suomenlahdella on huono kenttä.

Oikea vastaus kuuluu: Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla, ja oikean vastauksen tiennyt tiimi hurraa.

Selviää myös, että Oskar Merikanto on säveltänyt sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntalaulun Kymmenen virran maan, että Kainuun Nälkämaan laulun.

Kuorolaulua maakuntavisassa Keskustan Helsingistä Tallinnaan ja takaisin suuntautuvalla presidentti- ja maakuntaristeilyllä 15. lokakuuta.
Kuorolaulua maakuntavisassa Keskustan Helsingistä Tallinnaan ja takaisin suuntautuvalla presidentti- ja maakuntaristeilyllä 15. lokakuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Session kruunaa yhteislaulu, sen aloittaa Savon maakuntalaulu, sitten Uusimaalaisten laulu, Nälkämaan laulu. Ollaan keskustalaisuuden ytimessä.

01:45 Käännytystyön viimeiset mahdollisuudet

Vuorokausi on vaihtunut toiseen, mutta Vanhasen vetoomus koko Silja Europan käännyttämisestä odottaa vielä toteutumistaan. Yhtäkään todistettua tapausta ei vielä näy.

Kaksi keskustanuorta, Heli Hänninen Mikkelistä ja Sofia Tuisku Espoosta etenevät kohti diskon baaritiskiä ja lupaavat, jos eivät käännyttää niin ainakin jututtaa muutamia tuntemattomia vastaantulijoita keskusta-aatteesta.

Parkkeraamme yökerhon ovensuuhun. Siinä sivussa he analysoivat keskustan nykytilan.

Kumpikin katsoo, että keskustan tulevaisuus ratkaistaan kaupungeissa. Puhe maaseudun puolueesta kuuluu menneeseen maailmaan, sen sijaan heidän mielestään tärkeintä olisi korostaa poliittista keskustaa.

– Keskustalla on kaupungeissa virheellinen äijäpuolueen ja maalaispuolueen imago. Olen espoolainen, enkä olisi ikinä löytänyt keskustaa, ellen olisi opiskellut ja asunut Mikkelissä, Tuisku kertoo.

Käännytettävät olivatkin omia poikia

Nykyisen gallupkannatuksen sijaan Hännistä ja Tuiskua huolestuttaa, mitä tapahtuu parinkymmenen vuoden päästä, sillä nykyinen kannattajakunta hupenee.

Keskustan viestintävastaava Matti Mönttinen.
Heli Hänninen (vas.) ja Sofia Tuisku törmäsivät risteilyllä myös keskustan viestintävastaavaan Matti Mönttiseen.Jussi Nukari / Lehtikuva

– Keskustassa pitäisi olla huolissaan siitä, että vihreät pääsevät maakuntiin, mutta keskusta ei pääse kaupunkeihin. Siihen ei ole reagoitu riittävästi, Hänninen suomii.

Avainasemassa ovat kaupunkien nuoret, jotka eivät koe olevansa poliittisesti oikealla tai vasemmalla. Nyt he löytävät vihreät, mutta eivät keskustaa. Vihreitä ja keskustaa yhdistäviä asioita on kysymys ruuantuotannon eettisyydestä, kuten ravintolaruuan alkuperämerkinnät.

– Meillä ei ole kärkihahmoja, jotka puhuvat uskottavasti oman kaupunkinsa näkökulmasta, Tuisku sanoo.

Lopulta lobbaaminen pääsee alkamaan. Diskosta kävelee pari nuorta miestä, jotka tarttuvat keskustateemaan yllättävän innokkaasti.

Hetkinen, onnistuuko läpimurto siis heti ensiyrittämällä?

Ehei, pian Hänninen ja Tuisku huomaavat, että kyse on jo käännytetyistä, nuoret miehet ovat tulleet varta vasten keskustaristeilylle. Tehtävä jatkukoon.