Suomalainen silminnäkijä pommi-iskun järkyttämässä Mogadishussa: Ihmiset huutavat tuhoutuneissa rakennuksissa

Suomensomali Hussein Ali sanoo nähneensä parisataa kuollutta

Mogadishu
Mies katselee pommi-iskun tuhoja Mogadishussa lauantaina.
Mies katselee pommi-iskun tuhoja Mogadishussa lauantaina 14. lokakuuta.Mohamed Abdiwahab / AFP

– Olin täällä eilen, ja laskin että kaduilla lojui noin sata ruumista. Tänään löysimme toiset sata kuollutta rakennuksista. Tämänhetkinen arvio on, että täällä on saattanut kuolla 300 ihmistä.

Näin kertoo Mogadishussa pommi-iskun tuhojen raivauksissa auttava suomalainen somali Hussein Ali. Hän kuvaili Ylen puhelinhaastattelussa tilannetta räjähdyksen tuhoaman hotelli Safarin luona.

– Rakennuksessa on yhä paljon ihmisiä. Rakennus on tuhoutunut, ja jotkut ihmiset huutavat yhä sieltä.

– Meillä ei ole tarpeeksi välineitä ihmisten pelastamiseksi. Jos käytämme puskutraktoria, vaarannamme sisällä olevien hengen. Tämä on äärimmäisen sekavaa.

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa tehtiin lauantaina iltapäivällä isku, jossa räjäytettiin kuorma-autollinen räjähteitä. Iskussa kuoli ainakin yli 200 ihmistä, mahdollisesti yli 300. Isku oli tuhoisin Somaliassa tehty terrori-isku.

Ruumiit palaneet pahoin

Hussein Ali kertoi, että hotellin raunioita yritettiin parhaillaan raivata puskutraktoreilla, vaikka sisällä oli loukussa ihmisiä. Myös muita rakennuksia hotellin ympäriltä oli täysin tuhoutunut, ja niissäkin oli ihmisiä sisällä.

– Monet ruumiista ovat siinä kunnossa, että niitä tuskin pystyy tunnistamaan.

– Sairaaloissa on paljon haavoittuneita, eikä heille ole tarpeeksi lääkkeitä.

Hussein Ali sanoo olleensa Mogadishussa kolme vuotta, ja lauantainen isku oli suurin ja tuhoisin mitä hän oli nähnyt.

Isku ehkä väärässä paikassa

Mogadishussa työskentelevä Kati Miettunen sanoo puhelimitse, että isku oli mittakaavaltaan järjetön murhenäytelmä. Hän epäilee, että siviiliuhrien valtava määrä on syynä siihen, että al-Shabaab ei ole ottanut iskua nimiinsä.

– Voi olla, että isku ei ole mennyt sinne minne piti. Ehkä he ovat räjäyttäneet sen ennen aikojaan, kun ovat huomanneet, että turvallisuusjoukot ovat havainneet heidät ja yrittivät pysäyttää.

Lauantaina tapahtuneen iskun mittaluokka oli aivan jotain muuta kuin Mogadishussa yleensä, iskuissa joita ääri-islamilainen al-Shabaab tekee.

– Yleensä sanotaan että oli paha isku, kun vaikkapa 25 ihmistä kuolee.