Sininen tulevaisuus askeleen lähempänä puoluetta – Terho: Kun on saatu kattava organisaatio, aletaan vahvistaa kannatusta

Perussuomalaisista irronnut Sininen tulevaisuus toimittaa maanantaina puolueen perustamiseksi kerätyt kannatuskortit oikeusministeriöön.

Sininen tulevaisuus
Sampo Terho
Perussuomalaisista irronnut Sininen tulevaisuus toimittaa maanantaina puolueen perustamiseksi kerätyt kannatuskortit oikeusministeriöön. Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho arvioi, mihin suuntaan ryhmä on menossa.

Sininen tulevaisuus on askeleen lähempänä puolueeksi tulemista, kun puolueen perustamiseksi vaaditut kannatuskortit toimitetaan oikeusministeriöön tänään maanantaina. Puolueeksi julistaminen kestänee vielä jonkin aikaa virkamieskäsittelyn vuoksi.

– Käsittelyn aikana ruvetaan ottamaan jäsenhakemuksia sisään ja odottamaan puolueen valmistumista. Sitten perustetaan ympäri maata puuttuvat piirijärjestöt. Meillähän noin puolet maasta on jo katettu itsestään syntyneillä piirijärjestöillä, summaa Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho Ylen aamu-tv:ssä.

– Sitten kun saadaan kattava organisaatio, aletaan ajatella vaaleja ja rakentamaan kannatusta entistä vahvemmaksi.

"Loikkareilla käynyt historiallisesti varsin ohraisesti"

Mutta millaista vaalimenestystä sinisille on odotettavissa? Viimeisimmässä Ylen kannatusmittauksessa Sinisen tulevaisuuden kannatus oli puolitoista prosenttia. Terhon mukaan toivo puolueen menestyksestä on, kunhan tekee asiat hyvin ja uskoo omaan tekemiseensä.

– Kun lähtee tämmöistä politiikan start-upia tekemään ja lähtee pienestä, niin pitää itse uskoa siihen, mitä aatetta on viemässä ja mitä on ikään kuin myymässä kansalaisille ja mitä haluaa olla.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä toteaa, että historiaan peilattuna loikkariryhmien tulevaisuus ei näytä valoisalta.

– Kyllä näillä loikkariryhmillä on historiallisesti käynyt varsin ohraisesti. Ylipäätään tämän mittaluokan lohkeaminen on historiallisesti hyvin harvinainen ilmiö.

Sinisellä tulevaisuudella on tällä hetkellä 19 kansanedustajaa ja viisi ministeriä. Ryhmä irtosi perussuomalaisista tämän vuoden kesäkuussa.

Miten erottua muista puolueista?

Jokisipilän mukaan sinisten menestyksen kannalta iso kysymys on profiloituminen.

– Eli millä tavalla Sininen tulevaisuus erottuu muista puolueista. Miten se on esimerkiksi yrittäjälle parempi vaihtoehto kuin kokoomus ja duunarille parempi kuin vasemmistopuolueet tai maaseudulla asuvalle parempi kuin keskusta.

– Sitten on kilpailuasetelma perussuomalaisiin, että miksi kansallismielisesti ajatteleva suomalainen äänestäisi ennemmin Sinistä tulevaisuutta. Nämä ovat kaikki kysymyksiä, johon on löydyttävä vastauksia, kun käydään maakuntavaalien ja eduskuntavaalien vaalikampanjoita.

Terho ei lähtisi vertaamaan sinisiä mihinkään olemassa olevaan puolueeseen.

– Me olemme hyvin monella tapaa uudenlainen puolue. Me haluamme uskoa siihen, että suomalaiset kyllä pärjäävät, kun laitetaan vaan homma toimimaan ja pistetään myönteisellä asenteella asiat eteenpäin ja uskalletaan uudistua. Me pystymme kyllä samaan kuin mikä tahansa muu maa.