1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. borrelioosi

Suomalaisfirma kehitti pikatestin vaarallisen punkkitaudin toteamiseen: neuroborrelioosin havaitseminen voi helpottua

Siilinjärveläisen Reagenan valikoimassa on jo pikatestit puutiaisaivokuumeen ja myyräkuumeen toteamiseen.

borrelioosi
Punkki lähikuvassa iholla.
Puutiainen ihmisen iholla.Juha Metso / AOP

Siilinjärveläinen bioteknologiayritys Reagena on kehittänyt pikatestin punkkien levittämän neuroborrelioosin tunnistamiseen.

Neuroborrelioosi on borrelioosin vakavampi, vahvasti keskushermostoon vaikuttava tautimuoto. Se voi ilmetä monenlaisina oireina, esimerkiksi kasvohermohalvauksena.

Neuroborrelioosia tutkitaan aivo-selkäydinnesteestä eli likvorista. Nykyisin taudin laboratorioanalyysi kestää päivistä muutamaan viikkoon, ja näyte täytyy lähettää analysoitavaksi keskuslaboratorioon.

Reagenan kehittämässä pikatestissä tulos saadaan 20 minuutissa eikä näytettä tarvitse lähettää mihinkään. Se soveltuu sellaisiin terveydenhuollon yksiköihin, joissa on mahdollisuus ottaa näyte selkäydinnesteestä. Siksi testi ei todennäköisesti tule käyttöön pienimmissä terveyskeskuksissa.

"Mitä nopeammin diagnoosi saadaan, sitä nopeammin hoito voidaan aloittaa"

Yhtiön tieteellisenä asiantuntijana toimiva kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Jukka Hytönen toteaa tiedotteessa, että sairaus voi olla erittäin invalidisoiva, minkä vuoksi taudin nopea toteaminen on tärkeää.

– Mitä nopeammin diagnoosi saadaan, sitä nopeammin hoito voidaan aloittaa ja sitä nopeammin se tehoaa, Hytönen sanoo.

Hytönen toimii apulaisprofessorina Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella. Hänen johtamaltaan tutkimusryhmältä on tulossa tieteellinen julkaisu, joka käsittelee uuden pikatestin toimivuutta.

Testin markkinointi on käynnistynyt ja alkuvaiheessa asiakkaita etsitään Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta. Yhtiö odottaa ensimmäisiä kauppoja syksyn aikana ja laajempaa myyntiä ensi vuodelle.

Reagena on tullut tunnetuksi nimenomaan eläinvälitteisten tautien pikatestien kehittäjänä. Valikoimassa on jo pikatestit myyräkuumeeseen sekä puutiaisaivokuumeeseen.

Reagena työllistää reilut 20 ihmistä. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 2,2 miljoonaa euroa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna yli 1 900 borrelialöydöstä.

Asiasta kertoi sunnuntaina myös Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Päivitys 13.40: Artikkeliin päivitetty Helsingin Sanomien uutisen linkin yhteyteen tieto siitä, että HS kertoi testistä sunnuntaina.

Lue seuraavaksi