Toimittajalta: Teehetki Irakin kurdijoukkojen kanssa – Miksi kiista öljyrikkaasta Kirkukista kiehuu yli Irakissa?

Irakin armeijan ja kurdien välit kärjistyvät nyt yhteenotoiksi Kirkukin maakunnassa. Se oli nähtävissä jo kesällä, kun istuimme alas kurdikomentaja Farhad Jihad Jabarin kanssa.

Irak
Irakin armeijan sotilaat tutkivat peshmerga-taistelijoiden paikkaa Kirkukin eteläpuolella
Irakin armeijan sotilaat asettuivat asemiin Kirkukin eteläpuolella sunnuntaina. Ahmad Al-Rubaye / AFP

– Me olemme valmiita puolustamaan tätä aluetta viimeiseen veripisaraan asti.

Näin meille sanoi Irakin kurdijoukkojen paikallinen komentaja Farhad Jihad Jabari heinäkuussa Dibisin tukikohdassa. Joimme joukkojen kanssa teetä pienistä kupeista kukkulalla kiistellyssä Kirkukin maakunnassa.

Jabari kertoi olevansa valmis taistelemaan Irakin armeijaa ja sen kanssa liitossa olevia shiiajoukkoja vastaan. Nyt kolme kuukautta myöhemmin hänen sanansa ovat huolestuttavan lähellä käydä toteen.

Kirkukin alueesta on tullut polttopiste Irakin hallituksen ja kurdien hallinnon kiistassa. Irakin armeija ja shiiajoukot ovat edenneet aamulla Kirkukin maakunnassa. Kirkukin kaupungin eteläpuolelta on kerrottu jo yhteenotoista.

Tilanne on epäselvä, mutta räjähdysherkkä.

Farhad Jihad Jabari
Komentaja Farhad Jihad Jabari heinäkuussa.Aishi Zidan / Yle

*Irakin hallituksen ja kurdien suhteet *ajautuivat kriisiin, kun Irakin Kurdistanin hallinto järjesti kansanäänestyksen kansalaistensa itsenäistymistoiveista syyskuun lopussa.

Kansainvälinen yhteisö vastusti lähes poikkeuksetta äänestyksen järjestämistä. Äänestys kuitenkin järjestettiin, ja kurdien selvä enemmistö odotetusti kannatti itsenäistymistä.

Sen jälkeen Irakin keskushallinto on naapurimaiden Turkin ja Iranin avulla kiristänyt ruuvia koko ajan kireämmälle. Se vaatii kurdeja hylkäämään kansanäänestyksen tuloksen ennen kuin kiistaa voidaan sovitella.

Myrskyn sydämessä on kiistelty Kirkukin maakunta, jota sekä kurdit että Irak pitävät omanaan. Kirkukin kaupunki on värikäs ja räjähdysherkkä paikka, jossa elää niin kurdeja, arabeja kuin turkmeeneja.

Alue on haluttu myös, koska siellä on paljon öljyä.

Irakin kurdit juhlivat kansanäänestyksen tulosta Kirkukissa.
Irakin kurdit juhlivat kansanäänestyksen tulosta Kirkukissa syyskuussa.

*Kesällä 2014 Irak ja maailma *järkyttyivät. Terroristijärjestö Isis valtasi alueita vauhdilla Irakissa. Irakin armeijan taistelutahto murtui, ja se joutui perääntymään. Mosulin kaupunki putosi Isisin syliin.

Samoin olisi saattanut käydä Kirkukin alueelle öljykenttineen. Irakin armeijan sotilaat jättivät alueen, mutta kurdien peshmerga-joukot pysäyttivät Isisin etenemisen.

Komentaja Jabari näytti meille heinäkuussa puhelimestaan kuvaa vääntyneestä autosta. Hänen saattueensa oli ajanut Isisin tienvarsipommiin. Kuin ihmeen kaupalla Jabari oli jäänyt henkiin.

Pienessä tukikohdassa tapaamamme peshmergat muistuttivat satojen kurditaistelijoiden menettäneen henkensä näissä taisteluissa.

– Irakin armeija pakeni, kun Isis tuli. He eivät ampuneet yhtään luotia, antoivat vain alueen pois. Ja nyt meidän pitäisi antaa tämä sama alue samalle armeijalle, Jabari sanoi.

Taistelu tarjosi samalla peshmergoille tilaisuuden parantaa asemiaan vanhassa kiistassa, sillä kurdit ovat pitäneet Kirkukia historiallisesti omanaan. Kurdit olivat tärkeässä roolissa taistelussa Isisiä vastaan. Ja nyt he haluavat palkintonsa.

Joissakin spekulaatioissa on esitetty, että yksi kurdien itsenäisyysäänestyksen järjestämisen monista syistä olisi ollut juuri pyrkimys saada nämä kiistellyt seudut virallisesti osaksi kurdien itsehallintoaluetta.

Äänestys järjestettiin myös kiistellyillä alueilla. Kurdihallinto halusi käyttää tätä neuvotteluvalttina Irakin hallituksen suuntaan.

Kun kävimme kesällä Kirkukin kaupungin torilla kyselemässä ihmisten mielipiteitä äänestyksestä, suurin osa kertoi kannattavansa itsenäistymistä. Kurdien kohdalla näin onkin.

Monet arabit ja turkmeenit haluavat kuitenkin pysyä osana Irakia. Kirkukin kujilla osa heistä ei uskaltanut edes kertoa mielipidettään kameralle. Tilanne on herkkä.

Vielä hetki sitten Isisin uhka pakotti erilaiset ryhmittymät taistelemaan samalla puolella.

Nyt tilanne on toinen, sillä Isisin hallussa oleva alue on kutistunut tasaisesti. Heinäkuussa Irakin armeija sai liittolaisineen vallattua takaisin Mosulin kaupungin. Pian Isisin epävirallinen pääkaupunki Raqqa kaatuu Syyrian puolella.

Kun pahin alkaa olla ohi, pinnan alla kytenyt valtakamppailu tulevaisuudesta on alkanut. Kurdien tulevaisuus on yksi keskeisimmistä sekä Irakin että Syyrian puolella.

Kysymys on tietenkin vanha. Kun eurooppalaiset siirtomaavallat hahmottelivat aikoinaan Lähi-idän uudet rajat, kurdit jäivät ilman omaa valtiota. Irakissa, Turkissa, Syyriassa ja Iranissa on merkittävät kurdivähemmistöt, eikä kurdien asema missään näistä valtioista ole ollut hyvä.

Isisin vastainen taistelu on tarjonnut kurdeille paikan parantaa asemaansa.

– Meidän peshmergamme ovat antaneet henkensä itsenäisyyden puolesta. Miksi olisimme antaneet elämämme, jos emme voisi itsenäistyä, Jabari kysyi meiltä kesällä.

Kamppailu Isisin jälkeisestä todellisuudesta on käynnissä. Se tuskin pysähtyy Kirkukiin.

Kirjoittaja on Ylen Lähi-idän-kirjeenvaihtaja. Hän kävi Kirkukissa heinäkuussa.

Lue myös:

Irakin joukot hyökkäävät kurdien hallitsemaan Kirkukiin – "Paljon kuolleita"

Irakin hallinto ja kurdit ovat ottaneet yhteen Pohjois-Irakissa – Yhdysvallat vaatii malttia