Espanjan hallitus: Katalonialla on torstaihin asti aikaa perua itsenäisyysaikeet

Katalonian johtaja ei ollut antanut Espanjan hallituksen mukaan riittävää vastausta siitä, antoiko hän viime viikolla itsenäisyysjulistuksen.

Espanja
Espanjan varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria
Espanjan varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria Emilio Naranjo / EPA

Katalonian johtajalla on torstaihin asti aikaa todeta, ettei hän ole julistanut itsenäisyyttä, Espanjan varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría sanoo.

Katalonian hallituksen johtaja Carles Puigdemont ei varapääministerin mukaan antanut riittävää vastausta itsenäisyysjulistuksesta Espanjan hallitukselle.

Espanjan hallitus oli vaatinut maanantaina kello 11 mennessä Katalonialta selvitystä siitä, julistiko se viime viikolla itsenäisyyden vai ei. Hallitus sanoi etukäteen, että epäselvä tai puutteellinen vastaus tulkitaan kyllä-vastaukseksi.

Katalonian hallituksen johtaja Puigdemont lähetti Espanjan hallitukselle maanantaiaamuna kirjeen, jossa hän ei selvästi vastannut kysymykseen. Sen sijaan hän ehdotti kahden kuukauden mittaisia neuvotteluja.

Espanjan varapääministerin Sáenz de Santamarían mukaan Puigdemontin neuvotteluvaatimus ei ole uskottava. Hänen kantansa on, että keskustelut on käytävä Espanjan parlamentissa ja lain puitteissa.

Sáenz de Santamaría totesi, että hallituksen toimille on laaja tuki parlamentissa.

Lykätty itsenäisyysjulistus

Jos Katalonian hallitus ei peräänny, Espanjan hallitus saattaa lakkauttaa väliaikaisesti Katalonian itsehallinnon ja panna viralta tai jopa pidättää alueen johtajat.

Kysymys itsenäisyyden julistamisesta on jäänyt epäselväksi. Katalonian johtaja Carles Puigdemont ilmoitti viime tiistaina, että lokakuun alussa järjestetty itsenäisyysäänestys antoi oikeuden itsenäistymiseen. Samalla hän kuitenkin lykkäsi sen toimeenpanoa.

Espanjan hallitus piti kansanäänestystä laittomana ja yritti estää sen voimatoimin.

Lue myös:

Katalonian kansallismieliset eivät näe paluuta entiseen: "Itsenäisyys on ainoa vaihtoehto"

Analyysi: Espanjan hallitukselta odotetaan näyttöä siitä kuka maata johtaa

Lähteet: Reuters, AP