Täysi paniikki päällä päivystyksessä Kouvolassa – lääkärit nostivat kytkintä

Pohjois-Kymen sairaalaan ei saada edes akuuttilääketieteen päivystystä, koska lääkäreitä ei ole.

sote-uudistus
Opastekyltti Pohjois-Kymen sairaalalla.
Sini Ojanperä / Yle

Kouvolassa on noussut kova huoli kiireellistä sairaanhoitoa vaativien potilaiden hoidosta. Yhteispäivystys Pohjois-Kymen sairaalassa lakkaa vuodenvaihteessa, ja sen tilalla piti alkaa suppeampi akuuttilääketieteen päivystys. Sairaalassa ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tarpeeksi akuuttilääketieteeseen erikoistuneita lääkäreitä.

– Ylilääkäri Kimmo Salmio on ainoa akuuttilääketieteen erikoislääkäri, eikä hänen varaansa voi päivystystä rakentaa. Todennäköisesti liikkeelle lähdetään yleislääkäripäivystyksellä, Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri sanoo.

Ainakin kaksi akuuttilääketieteeseen erikoistuvaa lääkäriä on vuoden loppuun mennessä jättämässä Pohjois-Kymen sairaalan. Kristerin mukaan koko maakunnassa ei ole tarpeeksi akuuttilääketieteeseen erikoistuneita tai siihen erikoistuvia lääkäreitä, jotta heitä voisi siirtää muualta Kouvolaan.

Suuri osa sairaalan toiminnasta – muun muassa kaikki leikkaukset – on siirtymässä Kouvolasta Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan. Kouvolan kaupunki ja sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Carea valmistelevat erikoissairaanhoidon siirtoa yksille harteille nopealla aikataululla. Valmista pitäisi olla reilussa kahdessa kuukaudessa.

Päivystykseen tulossa välimalli

Ylilääkäri Petri Loikas Careasta vahvistaa tilanteen.

– Se on ilmeistä, että akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä Poksissa ei tule olemaan. Heitä ei montaakaan ole koko maakunnassa. Se tarkoittaa, että päivystys tulee olemaan jotakin yleislääketieteen ja akuuttilääketieteen väliltä, sanoo Loikas.

Loikkaan mukaan päivystyksessä pyritään nyt pitämään edes yksi mahdollisimman kokenut lääkäri-akutologi.

– Pyrimme siihen, että Kouvolassakin potilaita hoidetaan päivystyksessä aktiivisesti, ettei siitä tule vain kävelevien potilaiden pikavastaanotto.

Muun muassa laajat laboratorion ja kuvantamisen tukitoiminnot tarkoittavat sitä, että potilaiden vaivoihin voidaan perehtyä ja tutkia niitä paikan päällä Kouvolassa.

– Toki on niin, että selvästi nykyistä enemmän joudutaan ohjaamaan potilaita keskussairaalaan Kotkaan joko suoraan tai tutkimusten jälkeen, Loikas sanoo.

"Märkä rätti"

Pohjois-Kymen sairaalan sairaanhoitajat ovat ottaneet tilanteeseen voimakkaasti kantaa yleisönosastoilla ja sosiaalisessa mediassa. Päivystyksen sairaanhoitajan Tommi Lehtisen mukaan sairaala on "uppoamassa suohon". Hän kertoo Facebookissa, että sairaalan alasajo on jo käynnissä ja leikkaustoiminta loppuu 16.12., samoin tehostetun valvonnan osasto.

– Eniten olen huolissani Pohjois-Kymenlaakson asukkaista. Emme voi hoitaa hengityskonepotilaita emmekä tehdä päivystyksellisiä nukutusta tarvitsevia toimenpiteitä kuten tähän asti. Viime vuonna päivystyksen yleisin diagnoosi oli flimmeri eli eteisvärinä, joka hoidetaan "sähköiskulla". Sekään ei enää toteudu, sanoo päivystyksessä työskentelevä sairaanhoitaja Tommi Lehtinen avoimessa Facebook-päivityksessään.

Myös sairaanhoitajien oma tilanne on sekava. Sairaanhoitajille on aiemmin ilmoitettu, että he siirtyvät keskussairaalaan ensi vuoden alusta. Lehtinen kertoo, että uusimman tiedon mukaan ainakin noin 15 hoitajaa aloittaisi työt ensiavussa jo kuukauden kuluttua.

– Märkä rätti vasten kasvoja. Kuka lähtee, kuka ei, kukaan ei kerro, kukaan ei tiedä, kivahan meitä hoitajia on pompottaa.

Tiedottamisessa parannettavaa

Päivystyksen Kouvolassa järjestää vuodenvaihteen jälkeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Carea.

– Siihen voi luottaa, että ympärivuorokautinen lääkäripäivystys jatkuu joka tapauksessa. Myös ensihoito tulee olemaan riittävää eli ambulanssi saadaan ajoissa paikalle. Kaikkein sairaimmat potilaat, kuten neurologiset tai sydänveritulppapotilaat on jo nyt kuljetettu muualle hoitoa saamaan, Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri sanoo.

Kristeri myöntää, että myllerryksessä tiedottamista kouvolalaisille ja etenkin sairaalan henkilökunnalle pitää parantaa.

– Siitä olen huolissani, miten ehdimme tällä valmisteluvauhdilla kertoa asioista henkilöstölle. Henkilöstön hätä ja huoli näyttää jo räiskyvän sosiaaliseen mediaan ja yleisönosastopalstoille, Kristeri sanoo.

Esimerkiksi Facebook-kirjoitukset ovat terveysjohtajan mukaan sallittuja, mutta hänen mielestään harmillisia, koska ne jättävät potilaille käsityksen, että terveydenhuollossa olisi tapahtumassa jotain pahaa.

– Tämä on ulkoa tuotu muutos. Lakia on noudatettava ja sen nojalla järjestettävä palvelut parhaalla mahdollisella tavalla.

Samalla kaupunki pistää paukkuja perusterveydenhuollon vahvistamiseen. Esimerkiksi terveysasemilla olevia saman päivän kiirevastaanottoja yritetään lisätä vuodenvaihteessa mahdollisuuksien mukaan.

– Työryhmät neuvottelevat tällä hetkellä päivystyksen lopullisesta sisällöstä ja työnjaosta. Valmista ei ole, joten ei voi sanoa, miten tämä tulee menemään, Kristeri sanoo.