Poliisi on vaarassa tulla jyrätyksi lähes jokaisessa ratsiassa, koska autoilija ei huomaa pysäyttäjää

Muun muassa korkea ikä, huono näkö ja heikentynyt reaktionopeus aiheuttaa sen, että poliisit uhkaavat jäädä vanhuksien autojen alle liikenteessä.

tieliikenne
Vanha mies puristaa auton rattia käsillään.
Sakari Partanen / Yle

Sininen vanha Mazda saapuu kohti risteystä Joensuun Koverossa. Keskellä kaistaa seisoo Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Kaisa Valta. Hänellä on päällään kirkkaan keltainen huomioliivi ja hän viittilöi autoa pysähtymään.

Auton vauhti ei kuitenkaan hiljene, vaan se tulee suoraan päin poliisia. Viime hetkellä vanhempi konstaapeli ehtii hypätä alta pois. Auto pysähtyy metrien päähän siitä, mihin olisi pitänyt.

Auton ratissa on iäkäs nainen, joka kertoo poliisille kiirehtivänsä hautajaisiin.

– Hän vetosi myös omaan ikäänsä ja siihen, ettei yksinkertaisesti nähnyt minua, Kaisa Valta muistelee.

Tämä on tyypillinen tilanne liikenneratsiassa. Itä-Suomen poliisista kerrotaan, että lähes jokaisessa ratsiassa poliisi uhkaa jäädä pysäytettävän auton alle. Usein ratissa on iäkäs ihminen, joka ei näe huomioliiveihin sonnustautunutta poliisia.

– Nämä tapaukset ovat lisääntyneet viime vuosien aikana, ylikonstaapeli Mika Ahvanainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Vaaratilanteen poliisille aiheuttavista vanhuksista lähetetään tieto poliisin ajokorttikäsittelijälle, joka ottaa autoilijan kortin hyllylle tai määrää hänet käymään lääkärissä tarkastamassa ajokuntonsa. Tarvittaessa kuljettaja voidaan lähettää myös autokouluun tai ajonäytteeseen.

Lääkärit pelkäävät evätä ajokortin

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton järjestöpäällikkö Mika Nygård on tietoinen vaarasta, joka tulee eteen lähes jokaisen ratsian aikana. Hänen mielestään ongelma on terveystietojen jumahtaminen lääkärin vastaanotolle.

– Yhteistyö poliisien ja lääkärien välillä pitäisi toimia paremmin, Nygård toteaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön hallitusneuvos Eija Maunu tunnistaa ongelman. Lääkäreillä on ilmoittamisvelvollisuus, mutta selvitysten mukaan lääkärit niin sanotusti suojelevat potilaitaan ajokiellolta. Olettamuksena on, että lääkärit eivät ilmoittaisi poliisille potilaistaan siinä määrin kuin olisi syytä.

– Taustalla on lääkäri-potilassuhde, Maunu kommentoi.

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo kertoi elokuussa Helsingin Sanomille, (siirryt toiseen palveluun) että lääkärit pelkäävät ajokieltojen määräämistä. Pahimmillaan potilas voi uhata tappaa lääkärin poliisille kielimisestä.

Liikenne- ja viestintäministeriössä ei nähdä lainsäädännön muutosta keinona puuttua tilanteeseen.

– Ratkaisua voitaisiin hakea esimerkiksi lääkärien kouluttamisella, Maunu sanoo.