Valtakunnan ylin syyttäjä itse syytettyjen penkillä korkeimmassa oikeudessa

Korkein oikeus päättää, onko valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun syyttäjälaitos osti hänen veljensä yritykseltä koulutusta. Nissinen kiistää rikosepäilyt.

Matti Nissinen
Matti Nissinen
Matti Nissinen Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen täysin poikkeuksellista oikeudenkäyntiä käydään suoraan korkeimmassa oikeudessa.

Oikeus ratkaisee, onko valtakunnansyyttäjä syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun virastoon on ostettu koulutusta ylimmän syyttäjäviranomaisen lähisukulaiselta.

Virasto on hankkinut yli 74 000 euron edestä johtajakoulutusta Deep Lead –yhtiöltä. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja ja enemmistöosakas on Matti Nissisen veli.

Matti Nissinen on kiistänyt virkavelvollisuuden rikkomisen, mutta myöntänyt tehneensä arviointivirheen.

Pelissä on paljon – jopa syyttäjälaitoksen uskottavuus

Korkeimmassa oikeudessa viiden tuomarin kokoonpanolla käsiteltävä juttu on ennakkotapaus. Valtakunnansyyttäjä ei koskaan aiemmin ole joutunut itse syytettyjen penkille. Juttu ravistelee koko syyttäjälaitosta. Nissinen on pidätetty toistaiseksi virastaan.

Toisaalta syyte ja oikeudenkäynti voivat jopa lujittaa joidenkin kansalaisten uskoa oikeuslaitokseen. Voidaan ajatella, ettei kukaan ole lain yläpuolella ja ylimmätkin virkamiehet joutuvat oikeuden punnittaviksi.

Oikeuden vaa'assa on paljon. Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään vuodeksi vankeuteen. Virkamies voidaan tuomiota myös viralta pantavaksi. Toisaalta oikeuden vaakakupissa on syyttäjien nokkamiehen myötä myös koko syyttäjälaitoksen maine.

Poikkeuksellisuudessaan korkeimmassa oikeudessa käytävän oikeudenkäynnin vertailukohtaa voisi etsiä vaikkapa ministeri Kauko Juhantalon ainutlaatuisesta valtakunnanoikeuskäsittelystä vuonna 1993.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä syyttää oikeudessa apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen. Käsittely alkaa suullisella valmisteluistunnolla Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen ei tarvitse itse olla valmistelevassa suullisessa istunnossa läsnä.

Lue lisää:

Valtakunnansyyttäjä syytteeseen virkavelvollisuuden rikkomisesta

Mitä se tarkoittaa, kun valtakunnan ylin syyttäjä saa syytteen? "On se kolaus, epäilemättä"

_Juttua korjattu klo 9:02 _

_Asiaa käsitellään oikeudessa viiden tuomarin kokoonpanolla, ei kolmen. _