Ihmisiä altistui asbestipölylle ja tiloja meni käyttökieltoon – kunnan kiinteistöjohtajalle ja aliurakoitsijoille sakkoja

Purkutyöt aloitettiin ilman asbestikartoitusta, vaikka tiedossa oli, että tilassa oli aikaisemmin tehty asbestitöitä.

pohjarakennus
Varoitus asbestista rakennustyömaalla.
Kuvituskuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Purkutyöt Hankasalmen terveysaseman lämmönjakohuoneessa aloitettiin ilman asbestikartoitusta, eikä purkutöitä tehneellä yrityksellä ollut lupaa asbestitöihin. Työn annettiin tehtäväksi yhdelle aliurakointiyrityksen työntekijälle normaalina purkutyönä.

Toiminnan seurauksena ihmisiä altistui asbestipölylle ja useita terveyskeskuksen tiloja jouduttiin asettamaan joksikin aikaa käyttökieltoon.

Elokuussa 2014 tehty purkutyö liittyi isoon rakennushankkeeseen, jossa kunnan kiinteistöjä liitettiin kaukolämpöön.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomion mukaan Hankasalmen kunnan olisi rakennuttajana ja kiinteistön omistajana pitänyt tehdä asbestikartoitus. Tiedossa myös oli, että purettavassa kohteessa oli parikymmentä vuotta aikaisemmin tehty asbestitöitä.

Käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusmääräysten rikkomisesta kunnan kiinteistöjohtajan ja aliurakoitsijoina toimineiden yritysten toimitusjohtajat kunkin 25:een päiväsakkoon, joista maksettavaa tulee yhteensä yli 5 500 euroa.

Vuoden 2016 alusta voimaan tulleiden työturvallisuusmääräysten mukaan purkutyöt on tehtävä asbestityönä, ellei asbestikartoitusta ole tehty.