1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työnhaku

"En edes tiennyt, missä on Uusikaupunki" – Autotehtaalle Savosta muuttanut Aleksi Saranki on tyytyväinen ratkaisuunsa

Lähiseutujen ammattilaisten lisäksi Uudenkaupungin autotehdas houkuttelee väkeä kauempaakin.

Kuva: Minna Rosvall / Yle

UUSIKAUPUNKI Juvalta kotoisin oleva Aleksi Saranki muutti Uuteenkaupunkiin keväällä. Automaalarina työskentelevä nuori mies on tyytyväinen kaupungin palveluihin ja työhönsä. Työ autotehtaalla houkutteli muuttamaan.

– En edes tiennyt, missä oli Uusikaupunki, kun hain työtä.  Sen verran tiesin, että kaupunki on länsirannikolla, kertoo Saranki.

Aleksi Sarankia jännitti nopeasti tehty elämänmuutos. Maaliskuisena lauantaina hän muutti, ja maanantaina oli edessä ensimmäinen työpäivä. Asunto onneksi oli löytynyt helposti Uudenkapungin keskustasta.

Savossa jutellaan enemmän kuin täällä. Siellä on rennompaa ja lepsumpaa.

Aleksi Saranki

– Kaksikymmentä minuuttia, ja oli kämppä alla. En tiedä, olisinko muuttanut, jos olisin saanut kämpän Raumalta. Parempi näin, että kämppä on lähellä, kun on vuorotyö.

Savolainen löytää juttuseuraa

Uudenkaupungin autotehdas on rekrytoinut viimeisen vuoden aikana yli 2 200 uutta työntekijää.

Autotehdas on järjestänyt rekrytointitilaisuuksia eri puolilla Suomea, ja tavoitellut tarkoituksella työntekijöitä myös Uudenkaupungin ja Varsinais-Suomen ulkopuolelta.

Aleksi Saranki hankki kirjastokortin Uudenkaupungin kirjastossa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Aleksi Saranki on huomannut, että vakkasuomalaiset ovat jäyhempiä kuin savolaiset. Juttuseuraa on silti löytynyt, ja autotehtaalla hän tutustunut myös toiseen juvalaiseen.

– Savossa jutellaan enemmän kuin täällä. Siellä on rennompaa ja lepsumpaa. Aika rennolla päällä olen yleensä itse ja minulta löytyy paljon juttua. Kaikkien kanssa tulen toimeen, kertoo Saranki.

Ainakin kesällä täällä on hienoa. Ihmisiä pyörii paljon.

Aleksi Saranki

Vauhdikasta cityelämää Saranki ei kaipaa, sillä on tottunut asumaan pienillä paikkakunnilla.

– Olen kotoisin Juvalta. Se on pikku kylä. Imatran lähistöllä oli hiljaista eikä Joutsenokaan mikään iso paikka ollut.

Uudessakaupungissa viehättää meren läheisyys.

– Ainakin kesällä täällä on hienoa. Ihmisiä pyörii paljon. On hienoa olla meren rannalla. Sitä en ole ennen kokenut, kertoo Saranki.

Rohkeasti työnhakuun

Uudessakaupungissa Aleksi Saranki aikoo viihtyä pitkään, sillä hänellä on vakituinen työpaikka. Hän kannustaa lähtemään rohkeasti työnhakuun. 

– Kannattaa lähteä avoimin mielin. Suosittelen ottamaan riskin.

Äiti ei ole vielä käynyt täällä, mutta sitä päivää odotellessa.

Aleksi Saranki

– Kotopuolessa käyn kerran kolmeen kuukauteen. Kavereitten ja äidin kanssa jutellaan paljon puhelimessa. Äiti ei ole vielä käynyt täällä, mutta sitä päivää odotellessa. Kyllä äiti vielä tulee käymään, naurahtaa Saranki.