Löytyykö sähkökaapistasi värikäs testinappi? Sen painaminen voi pelastaa henkesi

Vikavirtasuojakytkimen toiminta tulee testata ajoittain. Muuten se voi mennä epäkuntoon eikä enää suojaa ihmistä sähköiskulta.

sähköturvallisuus
Vikavirtasuojakytkin
Tässä vikavirtasuojassa testipainike on sininen. Se voi olla väriltään esimerkiksi musta, harmaa, valkoinen tai oranssi. Tommi Parkkinen / Yle

Nykyään pienenkin asunnon sähkökeskuksesta löytyy paljon erilaisia kytkimiä, joista suurin osa on automaattisulakkeita.

Niiden joukosta pitäisi löytyä värikäs painike, joka kuuluu vikavirtasuojalle. Sen tarkoitus on suojella ihmistä tappavalta sähköiskulta silloin, kun sähkölaitteessa on vika, tai sähkö kulkeutuu jostain muusta syystä talon sähköverkosta ihmiseen.

– Se katkaisee sähkön niin nopeasti, että tuskinpa ihminen edes huomaa olleensa sähköiskun vaarassa, kertoo Laatu-Sähkö Oy:n asennuspäällikkö Jarkko Huotinen.

Yksinkertaistettuna voi sanoa, että tavallinen sulake suojaa sähkölaitetta, kun taas vikavirtasuoja suojelee ihmistä sähköiskulta.

Testaa vikavirtasuoja säännöllisesti

Vikavirtasuoja tulee testata muutaman kuukauden välein, jotta se pysyy toimivana. Se tehdään painamalla testi-painiketta. Jos laite laukeaa ja sähköt sammuvat asunnosta, on kytkin kunnossa. Sen jälkeen lauennut kytkin nostetaan takaisin yläasentoon, jolloin sähköt palaavat. Taskulamppu kannattaa olla tilanteessa mukana.

– Käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta kuin testata suojakytkin valmistajan ohjeiden mukaan. Yleensä sähkökeskuksen kannessa on tarra, jossa testaamisen väli kerrotaan. Nyrkkisääntöä se on neljännesvuosittain tai vähintään kaksi kertaa vuodessa, kertoo asennuspäällikkö Huotinen.

Vikavirtasuoja katkaisee sähkön niin nopeasti, että tuskinpa ihminen edes huomaa olleensa sähköiskun vaarassa.

Asennuspäällikkö Jarkko Huotinen

Suojakytkin voi jumiutua jos testaaminen unohtuu

Moni asukas ei muista tai edes tiedä, että suojain tulisi testata ajoittain.

– Asukas ei usein muista asiaa, koska tarra on sijoitettu monesti sinne kannen alle jonne harvemmin on asiaa, kertoo Huotinen.

Suojakytkin voi jumiutua, jos testaamisen unohtaa. Silloin se tulee vaihtaa uuteen, minkä tekee ammattilainen. Vaihtotöitä tulee sähköliikkeille silloin tällöin.

– Kytkimen jumittuminen testaamisen puutteesta on yksi syy. Muita syitä ovat kytkimen ikääntyminen, pölyyntyminen ja likaantuminen, toteaa lappeenrantalaisen Laatu-Sähkö Oy:n asennuspäällikkö.

Vikavirtasuoja suojaa hengenvaaralliselta sähköiskulta tilanteessa, jossa sähkövirta kulkee ihmiskehon ja sydämen lävitse. Laite on hyödyllinen käytettäessä sähkölaitteita etenkin märissä tiloissa, kuten kylpyhuoneessa.

Vikavirtasuoja on ollut pakollinen vuoden 2008 jälkeen rakennetuissa asunnoissa.

Kylpyhuoneen pistorasiatkin pitää testata

Vanhemmissa rakennuksissa, joissa käytetään tulppasulakkeita, ei vikavirtasuojakytkimiä yleensä näe. Vanhankin sähkökaapin yhteydestä niitä löytyä jälkeenpäin asennettuna, ja kylpyhuoneista niitä voi löytyä valmiiksi pistorasioihin asennettuina. Testaaminen pätee niihinkin.

Vikavirtasuojakytkin pistorasiassa.
Pistorasia, jossa itsessään on vikavirtasuoja. Testaaminen tapahtuu harmaasta napista.Tommi Parkkinen / Yle

Verkosta tilattavat sähkölaitteet tuovat riskejä

Sähköturvallisuus on nykyään koko ajan tärkeämmässä roolissa kodeissa sähkölaitteiden määrän kasvaessa. Internet mahdollistaa laitteiden tilaamisen ympäri maailmaa, mikä tuo riskejä sähköturvallisuudelle.

– Sähkölaitteiden määrä kasvaa koko ajan ja tuonnin vapautumisen myötä myös eri maista tulevien laitteiden laatutaso vaihtelee huomattavasti, toteaa lappeenrantalaisen Laatu-Sähkö Oy:n asennuspäällikkö Jarkko Huotinen.

Myös yleistyvien sähköautojen lataaminen tulisi tehdä vikavirtasuojatusta pistorasiasta.

Sähköturvallisuus on parantunut merkittävästi sitten 1900-luvun puolen välin. Silloin sähköonnettomuuksissa kuoli vielä 10–20 ihmistä vuosittain. Nykyään kuolemia sattuu vain yksittäisiä tapauksia vuodessa, selviää Tukesin tilastosta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK
_ _Juttua täydennetty 19.10. klo 9.58: Tarkennettu testitilannetta. Napin painamisen jälkeen testinapin viereinen kytkin palautetaan yläasentoon, jolloin sähköt palaavat. Lisätty taskulampun käyttösuositus.