1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvallisuus

Kairo on naiselle maailman vaarallisin miljoonakaupunki – Lontoo turvallisin

Kansainvälinen vertailu pani järjestykseen yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupungit eri puolilla maailmaa.

turvallisuus
Uutisvideot: Kairo on naiselle maailman vaarallisin miljoonakaupunki – Lontoo turvallisin
Uutisvideot: Kairo on naiselle maailman vaarallisin miljoonakaupunki – Lontoo turvallisin

Egyptin pääkaupunki Kairo on naisten kannalta maailman vaarallisin miljoonakaupunki.

Asia ilmenee Thomson Reuters Foundationin tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun), joka vertaili naisten mahdollisuuksia turvalliseen elämään maailman suurkaupungeissa. Vertailussa oli mukana 19 vähintään kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkia.

Asiantuntijoilta kysyttiin seksuaalisesta väkivallasta, terveydenhoidosta, naisten kannalta vahingollisista kulttuurisista käytännöistä sekä naisten mahdollisuuksista koulutukseen ja taloudellisen aseman parantamiseen.

Kairon jälkeen jaetulle toiselle sijalle vaarallisimpien kaupunkien listalla rankattiin Pakistanin suurin kaupunki Karachi ja Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupunki Kinshasa. Neljänneksi sijoittui Intian pääkaupunki Delhi.

Hunnutettu nainen katselee ikkunasta ulos Kairon kaupungissa.
Kairossa naiset joutuvat kaduilla usein fyysisen tai sanallisen ahdistelun uhreiksi.AOP

Egyptissä satoja vuosia vanhat perinteet tekevät naisten elämästä kovaa. Syrjintä on yleistä ja ulottuu hyvin monelle elämänalueelle, naisjärjestöaktiivit kertovat.

– Kairossa kaikki on naisille vaikeaa. Jo pelkästään kadulla kävellessä joutuu ahdistelun kohteeksi, joskus sanallisen joskus fyysisen, kertoo egyptiläinen toimittaja ja naisasia-aktivisti Shakira Amin.

Intiassa neljä raiskausta joka tunti

Seksuaalisen väkivallan uhka on tässä tutkimuksessa mukana olleista kaupungeista kuitenkin suurin Intian Delhissä ja Brasilian suurimmassa kaupungissa São Paulossa.

Delhissä vuonna 2012 laajasti uutisoitu joukkoraiskaus linja-autossa sai aikaan protestiaallon ja Intian hallitus kovensi rangaistuksia seksuaalirikoksista. Tietoisuus naisten oikeuksista on lisääntynyt, ja uhrit tekevät rikosilmoituksia rohkeammin.

Silti seksuaalinen väkivalta on lisääntynyt. Vuonna 2015 Intian viranomaiset rekisteröivät neljä raiskausta joka tunti.

Brasiliassa yksi kolmesta 16 vuotta täyttäneestä naisesta kertoo joutuneensa kuluneen vuoden aikana fyysisen tai sanallisen väkivallan kohteeksi. Vain hieman yli puolet heistä ilmoitti asiasta viranomaisille.

Perussa alaikäisten raskaudet yleisiä

Perun pääkaupunki Lima sijoittui huonoiten vertailussa naisten pääsystä terveydenhoidon piiriin. Abortti on Perussa laiton, jollei äidin henki ole vaarassa. Alaikäisten raskaudet ovat yleisiä.

Tuhoisasta sisällissodasta kärsinyt Kinshasa jäi hännänhuipuksi vertailtaessa naisten koulutusmahdollisuuksia ja mahdollisuuksia turvata oma taloudellinen asemansa.

Nainen kuvattuna Lontoon kadulla sateenvarjo kädessään.
Pixabay

Turvallisinta Lontoossa, Tokiossa ja Pariisissa

Naisten kannalta turvallisin miljoonakapunki on tutkimuksen mukaan Lontoo. Toiseksi turvallisinta on Tokiossa ja kolmanneksi Pariisissa.

Lontoon kärkisijaa naisille turvallisimpana miljoonakaupunkina selittävät Britannian maksuton ja kaikille avoin terveydenhoitojärjestelmä sekä paremmat taloudelliset mahdollisuudet.

Seksuaalisen väkivallan suhteen Tokio todettiin Lontoota ja muita länsimaisia miljoonakaupunkeja turvallisemmaksi. Tosin joidenkin naisasia-aktiivien mukaan seksuaalinen väkivalta on Japanissa yhä piilossa oleva ongelma.

Thomson Reuters Foundation selvitti naisten asemaa kaupungeissa, koska yhä suurempi osa maailman väestöstä asuu kaupungeissa ja naisten rooli kestävän kehityksen rakentamisessa on keskeinen.

Yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkeja on maailmassa YK:n mukaan tällä hetkellä 31, eli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 1990. Thomson Reuters Foundationin tutkimukseen valittiin yhdestä maasta vain yksi eli suurin kaupunki.

Tutkimukseen haastateltiin kesä-heinäkuussa kaikkiaan 380 asiantuntijaa jokaisesta mukana olleesta 19 kaupungista. Vastaajien joukossa oli yliopistotutkijoita, terveydenhoidon ammattilaisia, avustustyöntekijöitä, kansalaisjärjestöaktiiveja ja poliitikkoja.

Juttuun liittyvää videota päivitetty 17.10. klo 10.12. Sana ympärileikkaus vaihdettu sukupuolielinten silpomiseksi.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi