1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polttopuu

Polttopuut homehtuvat jatkuvassa tihkussa – lue polttopuukauppiaan vinkit oikeaoppiseen säilytykseen

Polttopuut eivät pysy kuivana nyt edes katoksen alla. Home on ongelma sisällä, vaikka se olisi klapipinossa.

Kuva: Riina Kasurinen / Yle

Viime kuukausien toistuvat sateet aiheuttavat päänvaivaa puulla lämmittäjille. Polttopuut homehtuvat pinoihin. Edes katos polttopuupinon päällä ei auta, sillä tuuli ja tihkusade tekevät sen, että vettä tulee lähes vaakasuoraan.

– Mikään ei pysy kuivana edes katoksen alla, polttopuita myyvä Reijo Kantanen Mikkelistä sanoo.

Kantasella polttopuut kuivuvat katoksen alla puolentoista kuution säkeissä, joita on kaksi päällekkäin. Kolmea säkkiä kokeiltiin, mutta se oli liikaa, sillä alimmat puut eivät kuivuneet. Kun puut ovat kuivuneet riittämiin katoksen alla, ne siirretään sisälle halliin.

– Nyt on niin kosteaa, että puut uhkaavat homehtua kuivuessaan, Kantanen manailee.

Jos puita säilyttää sisätiloissa, homeet leviävät sisäilmaan.

Pertti Metiäinen, ylitarkastaja, Valvira

Polttopuukauppiailla on tilat ja konstit puiden kuivattamiseen myyntikuntoon. Homeisia puita ei kukaan tunnusta myyvänsä. Ongelma onkin kodeissa ja mökeillä, missä polttopuut pinotaan esimerkiksi rakennuslavojen päälle seinän viereen tai pressun alle.

–  Rakennuslavat ovat liian matalia. Puiden alla pitäisi olla enemmän ilmatilaa. Samoin mitä useampi pino on vierekkäin, sitä helpommin puut homehtuvat, Kantanen sanoo.

Homeisten polttopuiden tuominen sisälle voi olla ongelmallista homeen aiheuttaman ärsytyksen takia. Parasta olisi jos puut kannettaisiin suoraan pihalta takkaan.

– Jos puita säilyttää sisätiloissa, homeet leviävät sisäilmaan, Valviran ylitarkastaja ja asumisterveyden asiantuntija Pertti Metiäinen sanoo.

Herkistyminen riippuu ihmisestä

Polttopuissa olevien homeiden aiheuttamaa terveysriskiä on vaikea arvioida. Ihmiset ovat eri tavalla herkistyneitä homeelle. Yhdelle home aiheuttaa suuria ongelmia kun toinen ei kärsi siitä lainkaan.

– Voi tulla erilaisia ärsytysoireita, nuhaa tai flunssankaltaisia oireita. Kuumettakin voi nousta, Metiäinen sanoo.

Polttopuissa on aina jonkin verran hometta. Jopa metsässä puiden kuorella kasvaa jonkinlaista hometta. Luonnossa olevat homeet eivät kuitenkaan ole niin haitallisia ihmiselle kuin esimerkiksi talon rakenteissa muhivat homeet.

– Se johtuu siitä, että luonnossa homeiden kasvuolosuhteet ovat homeille helpommat, eikä niiden ole tarvinnut taistella olemassaolostaan, Metiäinen sanoo.

Parasta olisi, jos polttopuille olisi jokin puolilämmin tila, missä puut kuivuisivat. Sisälle tuotaisiin vain sen verran puuta, mitä kerralla poltetaan.

– Tämä koskee kaikkia polttopuita, ei vain homeisia.

Esimerkiksi tällaisessa rakennelmassa polttopuut homehtuvat tänä vuonna. Kuva: Riina Kasurinen / Yle

Homeen välttämiseksi polttopuukauppias Reijo Kantanen kehottaa huolehtimaan ensisijaisesti siitä, että puiden ympärillä kiertää ilma. Paljon ilmatilaa alle, rakoseinäinen ja rakolattiainen liiteri, joka olisi vielä räystään alta kokonaan auki. Pinoa ei saa tehdä liian tiukaksi.

– Tiedän, että monilla on tapana tehdä ensin pino, joka sitten tilkitään vielä pienillä polttopuilla ihan tiiviksi. Ei näin.

Polttopuun iällä ja tekoajalla on myös väliä. Puut pitäisi Kantasen mielestä tehdä helmi-maaliskuussa, jotta ne kuivuvat.

– Pakkanen ja kevään tuulet kuivattavat puut hyvin. Niitä ei silti saa vielä kesällä viedä liiteriin, koska ne eivät kuivi silloin. Polttopuun pitää olla kaksi kesää kuivunutta.