Helsingin korkea-arvoisten poliisien rikosepäilyt syyteharkintaan

Helsingin poliisin tietolähdetoimintaan liittyvät rikosepäilyt tutkitaan Valtakunnansyyttäjänvirastossa.

Kuvassa vasemmalta lukien entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio ja Helsingin entinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen. Kuva: AOP ja Yle

Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden tietojen rekisteröintiä, tietolähdetoiminnan dokumentointia ja raportointia sekä tietolähdetoiminnan valvontaa koskeva esitutkinta on valmistunut.

Pääpöytäkirja on siirretty syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon, kertoo Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto tiedotteessaan.

Esitutkinnan perusteella useampaa entistä ja nykyistä korkea-arvoista poliisia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäilyistä kerrottiin jo elokuun lopussa, mutta syyskuun aikana noin 6 000 sivua sisältävä esitutkintapöytäkirja oli loppulausunnoilla.

Epäiltyjen joukossa ovat Poliisihallituksen entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisilaitoksen entinen komentaja Jukka Riikonen sekä entinen apulaispoliisipäällikkö, nykyinen komentaja Lasse Aapio.

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto epäilee, että tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleiden poliisimiesten esimiehet ovat virkavelvollisuutensa vastaisesti laiminlyöneet tietolähdetoiminnan valvonnan.

Jari Aarnion epäillään poistattaneen tiedot

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön, Jari Aarnion, epäillään poistattaneen Helsingin poliisin tietolähderekisteristä tietolähteiden nimet useamman vuoden ajalta. Aarnion epäillään tietolähteiden poistamisen lisäksi määränneen, ettei uusia tietolähteitä enää rekisteröidä.

Huumerikosyksikön entisistä työntekijöistä rikoksista epäillään Aarnion lisäksi yhtä rikostarkastajaa ja rikosylikonstaapelia.

Tietolähdetoimintaa koskevan esitutkinnan perusteella ei ole syytä epäillä sitä, että ns. tynnyrioikeudenkäynnissä tuomitut henkilöt olisivat toimineet tietolähteinä samassa asiassa.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Esitutkinta alkoi marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen teki tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastoon. Asiassa on kuultu yli 50 henkilöä.

Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosille 2008-2013.