1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinfoniaorkesterit

Nuorten sinfoniaorkesteri Vivoa uhkaa lakkautus – uusi nuorisolaki vie rahoituksen jo ensi vuonna

Maamme ainoaa täysimittaista ja säännöllisesti toimivaa nuorten sinfoniaorkesteri Vivoa uhkaa toiminnan alasajo resurssien ja perusrahoituksen loppuessa. Orkesterista ovat nousseet muun muassa Santtu-Matias Rouvali, Mikko Franck sekä Apocalyptican perustajajäsenet.

Kuva: AOP

Vuonna 1986 perustettu nuorten valtakunnallinen sinfoniaorkesteri Vivo on maamme ainoa täysimittainen ja säännöllisesti toimiva nuorten sinfoniaorkesteri. Sen soittajat ovat aktiivisesti musiikkia harrastavia 16–24-vuotiaita lukiolaisia ja opiskelijoita ympäri Suomea.

Vivolla on ollut 30 toimintavuotensa aikana erittäin suuri merkitys maamme musiikkielämässä, Tapio Lokki Vivon tuki ry:stä sanoo.

– Missä tahansa maamme orkesterissa soittaa ainakin kymmenen vanhaa vivolaista.

Orkesterissa on tähän mennessä ehtinyt soittaa lähes tuhat nuorta. Orkesterin riveistä on noussut orkesterien ammattimuusikkojen ja musiikinopettajien lisäksi myös kapellimestareita, kuten Mikko Franck, Santtu-Matias Rouvali sekä Petri Komulainen.

Osa nuorista soittajista on päätynyt muihin musiikkiin liittyviin ammatteihin esimerkiksi intendenteiksi, näyttelijöiksi tai akustikoiksi. Vanhojen soittajien listalta löytyy myös yksi tangokuningatar sekä Apocalyptican perustajajäsenet.

Nuorisolaki vei perusrahoituksen

Orkesterin rahoitus on viime vuosina hiipunut eikä ensi vuodeksi perusrahoitusta ole lainkaan. Syynä on tämän vuoden tammikuussa muuttunut nuorisolaki, jonka mukaan nuorten sinfoniaorkesteritoiminta ei enää kuulu nuorisotyön tuen piiriin.

Tapio Lokin mukaan Vivon toiminta pelastettaisiin melko pienellä perusrahoituksella.

– Alle 100 000 euroa vuodessa riittäisi 4-5 orkesteriperiodiin vuodessa. Mehän toimimme hyvin ammattimasiesti: lähetämme soittajille etukäteen nuotit, jotka he harjoittelevat. Sitten kokoonnumme muutaman päivän periodeihin harjoittelemaan sinfoniakonsertin ohjelmistoa. Se esitetään periodin päätöskonsertissa, Lokki sanoo.

Periodimuotoinen toiminta mahdollistaa nuorille eri puolelta Suomea osallistumisen Vivon toimintaan.

sinfoniaorkesteri Vivon perusrahoitus on viimeisen 20 vuoden ajan tullut Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso-osastolta. Lisäksi toimintaa ovat tukeneet muutamat säätiöt ja valtion taidetoimikunta.