Ravintolalaivan saaminen Kymijoelle on hyvässä myötätuulessa – näin yleisön toiveet näkyvät betonipylväiden juureen nousevassa puistossa

Sellu- ja paperitehtaan naapurissa sijaitsevaa joenrantapuistoa suunnitellaan yleisön toiveiden pohjalta.

puistot
Kuusaa virtaa havainnekuva
Kouvolassa järjestetyn Kymijoen Rantapuiston ideakilpailun voitti Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:n työ "Kuusaa virtaa".Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy

Ravintolalaiva, uimapaikka ja kuntolaitteita. Siinä kärkiehdotuksia, jotka saatiin yleisöltä, kun Kouvolan kaupunki kysyi toiveita Kymijoen Rantapuiston kehittämiseksi Kuusankoskella.

Noin kymmenen hehtaarin kokoinen puistoalue sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Kouvolan keskustasta ja noin kilometrin päässä UPM Kymin tehtaista joen alajuoksun suuntaan.

Kuusankoskella jo vuosia eläneille toiveille on nyt saatu vastakaikua alueen kehittämiseen liittyneessä ideakilpailussa.

– Tällä alueella voisi uida, kalastaa ja käydä jopa ravintolassa. Rantapuisto voisi olla kaupunkilaisten vapaa-ajan olohuone, visioi maisema-arkkitehti Matti Liski.

Hänen maisema-arkkitehtitoimistonsa Näkymä Oy:n työryhmän Kuusaa virtaa –niminen teos voitti aluetta koskeneen ideakilpailun, johon kutsuttiin neljä eri maisemasuunnittelun ammattilaisten ryhmää.

Kilpailun järjesti Kouvolan kaupunki yhdessä Suomen Maisema-arkkitehtiliiton kanssa.

Maunukselan puron silta Kuusankoskella
Yleisökyselyn perusteella Kymijoen rannoilta Kuusankosken keskustassa haluttaisiin muun muassa pusikot pois peittämästä näkyvyyttä joelle. Kuvassa Maunukselanpuron ylittävä huonokuntoinen silta, jonka korjausta myös on toivottu.Juha Korhonen/Yle

Rantapuiston muodonmuutos (siirryt toiseen palveluun)ei tapahdu hetkessä. Ensi vuosi on varattu suunnittelulle, sen jälkeen uudistustyötä tehtäneen pala palalta.

– Aikaisintaan vuonna 2019 voitaisiin aloittaa maanrakennustyöt. Valmista emme varmaankaan saa vielä yhden tai kahdenkaan vuoden aikana, arvioi aikataulua suunnittelupäällikkö Tapani Vuorentausta Kouvolan kaupungilta.

Ainutlaatuinen kokonaisuus

Kymijoen Rantapuistossa on entuudestaan kävelyreittejä, laajoja nurmialueita sekä muun muassa paljon keskustelua herättäneet vanhat betonipylväät. Ne ovat jäänteitä jo käytöstä poistetusta voimalinjasta. Betonipylväiden tulevaisuus on herättänyt suuria tunteita viime vuosina Kuusankoskella.

Alueen jatkokäyttöä hahmottaneen ideakilpailun tuomaristossa mukana ollut Suomen maisema-arkkitehtiliittoa edustava Elina Kataja näkee jokimaisemaan sijoittuvalla Rantapuistolla olevan aineksia ainutlaatuiseksi kaupunkipuistoksi.

Hienoa, että ei aina vain haluta mennä kauppakeskuksiin viettämään aikaa.

Elna Kataja

– Omasta mielestäni voimajohtopylväät ovat hienoja. Ne ovat tietyllä tavalla nähtävyys, sanoo Kataja.

– Ja jos alueelle saadaan kahviloita, laitureita, kuntolaiteita sekä uudenlaista valaistusta ynnä muuta, joka on helposti ja jopa ilmaiseksi kaupunkilaisten saavutettavissa, niin onhan se kokonaisuus, joka voisi houkutella laajemminkin käyttäjiä.

Ihmisiä voi tavata muuallakin kuin kauppakeskuksissa

Joenrantapuiston kehittämiseen liittyvistä kaupunkilaisten ehdotuksista välittyvät toiveet alueen käytön helppoudesta.

Kuusaa virtaa havainnekuva
Havainnekuva Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:n ehdotuksesta "Kuusaa virtaa". Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy

Kesällä tehdyn kyselyn perusteella toivelistan kärkipäähän ylsivät myös muun muassa kioskit, kahvilat ja erilaiset laiturirakennelmat vapaamuotoista oleskelua varten. Myös pusikoituneista rannoista toivotaan päästävän eroon, jotta joki näkyisi puistoon paremmin.

– Toiveet kertovat siitä, että olisi jotain, johon ei ole korkeita pääsymaksuja tai ei pääsymaksuja lainkaan. Ja, että palvelu olisi lähellä ja helposti saavutettavissa, sanoo maisema-arkkitehti Elina Kataja.

– Hienoa nähdä, että tällaisiakin asioita arvostetaan, eikä aina vain haluta mennä kauppakeskuksiin viettämään aikaa. Muiden kohtaaminen tällaisessa avoimessa tilassa kuten Rantapuisto on aika luontainen tarve ihmiselle, arvioi maisema-arkkitehti Elina Kataja.