1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Valtuusto päätti: Kotka saa tapahtumakeskuksen

Kaupunki sijoittaa Kantasatamaan rakennettavaan tapahtumakeskukseen 20 miljoonaa euroa.

Merikeskus Vellamo saa kykeensä tapahtuma-areenan, outlet-keskuksen ja ammattikorkeakoulun kampuksen. Kuva: Minna Heikura/Yle

Kotkan Kantasatamaan nousee tapahtumakeskus.

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi suunnitelman sijoittaa tapahtumakeskukseen enintään 20 miljoonaa euroa. Kaupunki käyttää hankkeeseen Kymenlaakson Sähkön osakkeiden myynnistä saamiaan rahoja, mutta sijoittamistavasta päätetään erikseen.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen lukemin 47-3, kun hanketta vastusti kaksi perussuomalaisten ja yksi keskustan valtuutettu. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Kantasatamaan on suunniteltu suurta ja erikokoisiin tapahtumiin muunneltavaa monitoimikeskuskusta, jossa olisi tiloja sekä pitkäaikaisille vuokralaisille että lyhytkestoisemmille tapahtumille, kuten kokouksille, messuille ja konserteille. Keskuksesta on tulossa 8000 neliön laajuinen kongressi- ja konserttikeskus, jonka salit olisi mahdollista jakaa. Keskukseen mahtuisi konserttitilanteessa 3600 henkeä, ja kokouksia voitaisiin järjestää kerralla 1500 ihmiselle.

Ajatuksena on, että kokonsa ja muunneltavuutensa ansiosta tapahtumakeskus voisi kilpailla tapahtumista kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Tapahtumakeskusta on jo markkinoitu Venäjällä festivaali- ja messujärjestäjille.

Areenan kylkeen myös kampus ja ostoskeskus

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu kaavailee tapahtumakeskuksen kanssa samalle alueelle Merikeskus Vellamon viereen ammattikorkeakoulun uutta kampusta. Tapahtumakeskuksen ja kampuksen kokonaisuuden täydentäisi hotelli, jonka rahoittaa Kantasataman hankekehittäjä Cameron Sawyerin yhtiö. Sawyer on rakentamassa Kantasatamaan myös outlet-ostoskeskusta. Ostoskeskuksen rakentaminen on aloitettu jo varastohallien purkutöillä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on odottanut päätöstä tapahtumakeskuksen rakennuttamisesta, koska ammattikorkeakoulun kampus voitaisiin rakentaa alueelle yhtä aikaa. Kotkan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että kampus ja tapahtumakeskus rakennetaan samalla kertaa, mutta tapahtumakeskuksen rakennuttaja ratkaistaan erillisellä päätöksellä.

Kampukselle ja tapahtumakeskukselle rakennettaisiin osittain yhteisiä tiloja, mikä säästäisi rakennuskustannuksia. Alustavan aikataulun mukaan kampuskokonaisuus olisi valmis vuoteen 2022 mennessä.