Kemira sopi riidan kartellin uhreja edustavan yhtiön kanssa – Yhtiölle miljoonien vahingonkorvaukset

Kemianyhtiö maksaa kartellin uhreja edustavalle CDC-yhtiölle lähes 13 miljoonaa euroa.

talous
Kemiran pääkonttori.
Seppo Sirkka / EPA

Kemianyhtiö Kemira on sopinut vahingonkorvausta koskevan riita-asian belgialaisen CDC-yhtiön kanssa, Kemira kertoo (siirryt toiseen palveluun). Kemira maksaa CDC:lle kuluja ja korvauksia yhteensä 12,7 miljoonaa euroa. Sopu syntyi saksalaisessa tuomioistuimessa.

CDC on vaatinut Kemiralta ja viideltä muulta yhtiöltä korvauksia vahingoista, jotka liittyvät epäiltyyn kartelliin vetyperoksidiliiketoiminnassa vuosina 1994–2000.

CDC on belgialainen yhtiö, jonka tarkoituksena on periä tuomioistuimissa ja tuomioistuinten ulkopuolella kartellin vahingoittamien yritysten saatavia.

– Olemme tyytyväisiä sopimukseen, koska sen myötä poistuu epätietoisuus vuosien 1994–2000 liiketoimintaa koskevan riita-asian lopputuloksesta, sanoo Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal tiedotteessa.

CDC on vaatinut Kemiralta vahingonkorvauksia vetyperoksidiliiketoimintaan liittyen myös suomalaisessa tuomioistuimessa. Tämä riita sovittiin vuonna 2014, kun Kemira suostui maksamaan CDC:lle 18,5 miljoonaa euroa ja maksamaan sen oikeudenkäyntikuluja.

Oikeustaistelu jatkuu Hollannissa

Kemira ja CDC jatkavat toista oikeustaistelua hollantilaisessa tuomioistuimessa. CDC on nostanut kanteen Kemira Chemicalsia eli entistä Finnish Chemicalsia vastaan koskien natriumkloraattiliiketoiminnan kartellia vuosina 1994–2000.

Euroopan komissio määräsi vuonna 2008 Finnish Chemicalsille yli 10 miljoonan euron sakon natriumkloraattiliiketoimintaan liittyneistä kilpailulainsäädännön rikkomuksista vuosina 1994–2000.

Kemira osti Finnish Chemicalsin vuonna 2005.