Hyppää sisältöön

Yle selvitti: Poliitikkojen puhe muuttui heti Turun puukotusiskun jälkeen – keskustelu maahanmuutosta ryöpsähti

Mistä poliitikot puhuivat Turun iskun aikaan? Entä kenen viestiä kuunneltiin? Kävimme läpi poliitikoiden suosituimmat Facebook-päivitykset ja otimme selvää.

Yle kävi läpi suomalaispoliitikoiden tuhat suosituinta Facebook-päivitystä Turun puukotusiskun aikaan.

Tarkoituksena oli selvittää mistä poliitikko puhuu, kun kansallinen tragedia iskee? Entä kenen puhetta suomalaiset haluavat lukea, tykätä ja jakaa eteenpäin?

Vastaus jälkimmäiseen kysymykseen on: presidentti Sauli Niinistön.

Aineiston kymmenestä suosituimmasta Facebook-päivityksistä seitsemän julkaistiin presidentin Facebook-sivulla. Ne keräsivät yhteensä 88 518 tykkäystä, 1950 kommenttia ja 1701 jakoa.

Tätä malttia ja tolkkua peräänkuuluttavaa päivitystä tykättiin, kommentoitiin ja jaettiin 27510 kertaa.

Mitä tästä voi päätellä, Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Niko Hatakka?

– Isojen tragedioiden kohdalla ihmisillä on taipumusta kuunnella, mitä suuret johtajat sanovat. Presidentillä on ison arvojohtajan rooli, se korostuu tässä.

Suomalaisten luotto presidentti-instituutioon on vahva, Hatakka sanoo. Niinistö on myös onnistunut karistamaan kokoomuksen viitan harteiltaan.

– Sauli Niinistö on poliitikko, jolla on paljon yli puoluerajojen menevää kannatusta.

Puhe maahanmuutosta lisääntyi – ja keräsi huomiota

Kuitenkin myös päinvastainen viesti upposi kansaan, tai ainakin osaan siitä. Turun puukotusisku nimittäin lisäsi huomattaavasti poliitikoiden maahanmuuttoa ja turvallisuutta koskevaa puhetta.

Aineiston tuhat Facebook-päivitystä keräsivät yhteensä 675 187 reaktiota Facebookissa. Näin ne jaottuivat aiheiden perusteella ennen ja jälkeen iskun:

Ennen iskua poliitikot puhuivat yhteiskunnasta ja puolueistaan. Iskun jälkeen puhe kääntyi Turkuun ja maahanmuuttoon. Yleisön reaktiot jakautuivat saman suuntaisesti.

Poliitikoiden suosituimmista päivityksistä enemmistö sijoittui iskun jälkeiseen aikaan.

– Olihan tuo vuoden isoin uutistapahtuma. Ei yllätä, että ihmiset ovat halunneet keskustella ja seurata sitä.

 Iskun jälkeen eniten huomiota keräsivät odotetusti Turkuun liittyvät puheenvuorot, mikä on suurelta osin presidentin tavattoman suosittujen puheiden ansiota.

Isku myös käänsi valokeilaa maahanmuuttoon. Ennen iskua maahanmuuttajia tai maahanmuuttopolitiikkaa koskevat päivitykset nostattivat yhteensä 1 1254 reaktiota. Iskun jälkeen 76707.  Aihe siis nousi poliitikoiden asialistalle, ja myös kiinnosti kansaa.

– Tekijä oli ulkomaalainen. Kyllä se järkeenkäypää on, että maahanmuutosta käytävä keskustelu lisääntyi sen myötä, Hatakka tuumaa.

Se, miten eri puheenaiheet herättivät kansassa reaktioita, vaihteli kuitenkin suuresti puolueittain. Aineisto osoittaa, että maahanmuutto herätti huomiota erityisesti perussuomalaisten yleisössä.

Kaavio näyttää, miten eri puheenaiheet herättivät huoimiota eri puolueiden kohdalla. Vihreät vetosivat yleisöön jakamalla sympatiaa Turun iskun uhreille. Perussuomalaiset erottautuvat yhden asian - maahanmuuton - puolueena. Vasemmistoliiton yleisöä kiinnostaa talous. Kokoomuksella erottuvat henkilökohtaisista asioista puhuminen sometähti Alexander Stubbin ansiosta. Demarit kommentoivat runsaasti omaan ja muiden puolueisiin liittyviä asioita.

Perussuomalaisten ansiota on myös se, että reilu enemmistö aineiston maahanmuuttoa koskevista puheenvuoroista vaati tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, tai käsitteli turvapaikanhakijoita, ulkomaalaisia tai islamia negatiivisessa valossa.

Enemmistö maahanmuuttoa koskevia päivityksiä vaati tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, kuten rajojen sulkemista, tai käsitteli islamia ongelmalähtöisesti. Vastakkaisissa puheenvuoroissa esimerkiksi peräänkuulutettiin dialogia, tai puolustettiin turvapaikanhakijoiden oikeuksia. Kirjoitusten saamat reaktiot olivat samassa suhteessa: tiukempaa politiikkaa vaativat puheenvuorot saivat 40 914 tykkäystä, jakoa, tai kommenttia. Vastakkaiset mielipiteet 27 005.

Aineistossa perussuomalaisten näkyvin ja eniten huomiota herättänyt poliitikko oli presidenttiehdokas Laura Huhtasaari. Puolue sai iskun myötä hyvän lähdön ehdokkaansa vaalikampanjalle, tutkija Hatakka arvioi.

– Maailman tapahtumien kautta pyritään tuomaan esille omaa linjaa, oli kyse maahanmuuttopolitiikasta, tai mistä tahansa. Perussuomalaisten sometoiminnassa esimerkiksi ulkomaalaisten tekemät rikoset ovat olleet keskeisiä aloituskohtia. Eli iskun varjolla vaadittiin asioita, mitä on aiemminkin vaadittu.

Perussuomalaisten suosituimmassa kirjoituksessa vaadittiin Laura Huhtasaaren äänellä rajatarkastuksia Ruotsin rajalle. Päivitys keräsi 4604 reaktiota Facebookissa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kaikkien puolueiden herättämä somehuomio kasvoi Turun puukotusiskun jälkeen. Parhaiten yleisölleen puhuu tulosten valossa vihreät, joiden joukosta parhaiten puhuu yleisölleen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. Niinistön Facebook-päivitykset olivatkin aineiston suosituinta tavaraa ennen puukotusiskua.

Suhteellisesti parhaiten puukotusiskun tarjoaman mediatilan hyödynsi kuitenkin puolueista perussuomalaiset. Puolueen päivitysten saama huomio yli kaksinkertaistui puukotusiskun jälkeen.

Aineiston perusteella suosituinta puhetta oli silti se, jossa jaettiin sympatiaa Turun puukotusiskun uhreille ja peräänkuulutettiin "tolkkua" ja maltillista keskustelua. Se vetoaa Suomessa suurempiin yleisömassoihin, kuin rajojen sulkemista vaativa puhe, Hatakka tuumaa.

– Ei sinänsä yllätä, että suuria yleisöjä kosiskeleva viesti kerää enemmän kommentteja ja jakoja, kuin se, jossa käytetään tragediaa oman poliittisen agendan paaluttamiseen.

Lue myös:

Keskusta jakaa linkkejä paikallismediaan, perussuomalaiset iltapäivälehtien uutisiin. Mutta eniten poliitikot rakastavat omaa ääntään. Kävimme läpi Suomi-poliitikoiden 6998 Facebook-jakoa – tässä tulokset.

.
.