Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjälle vaaditaan sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta – myöntää syyllisyytensä, mutta ei tahallisuutta

Apulaisoikeuskansleri ei vaadi Matti Nissisen viraltapanoa.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen Kuva: Juha Kivioja / Yle

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti valtakunnansyyttäjää vastaan on alkanut korkeimmassa oikeudessa. Apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen vaatii Matti Nissiselle vähintään 60 päiväsakkoa. Viraltapanoa hän ei vaadi.

Apulaisoikeuskansleri katsoo, että Nissinen on tahallaan rikkonut virkavelvollisuuksiaan osallistumalla esteellisenä syyttäjälaitoksen hankinta-asioiden käsittelyyn.

Nissinen myöntää syyllistyneensä tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen syksyn 2012 ja kevään 2015 välisenä aikana. Hän kuitenkin katsoo, että teko ei ole tahallinen.

Kysessä ovat hankinnat, joissa ostettiin koulutusta Itä-Suomen syyttäjänvirastolle ja Valtakunnansyyttäjänvirastolle.

Apulaisoikeuskansleri katsoo, että Nissinen on ollut tietoinen veljensä asemasta yrityksessä. Hänen on täytynyt ymmmärtää, että osallistuu sellaisten asioiden käsittelyyn, joista yritys hyötyy.

Apulaisoikeuskansleri korostaa, että hankinnat on tehty Matti Nissisen aloitteesta. Syytteen mukaan Nissinen on Itä-Suomen syyttäjänviraston johtajana toimiessaan päättänyt hankinnoista ja hyväksynyt laskut.

Syytteen mukaan Nissinen on myös valtakunnasyyttäjänä toimiessaan tosiasiallisesti päättänyt hankinnoista ja osallistunut asian käsittelyyn johtoryhmässä ja tehnyt myös päätöksiä yksin.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan epäilty rikos on tapahtunut kesäkuun 2007 ja helmikuun 2017 välisenä aikana.

Vaihtoehtoisesti apulaisoikeuskansleri vaatii Nissiselle rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tällöin virkavelvollisuuden rikkominen ei olisi tahallista vaan olisi johtunut huolimattomuudesta.

Syyttäjälaitos ja valtakunnansyyttäjänvirasto ostivat Deep Lead -yhtiöltä koulutusta yli 74 000 eurolla. Syytteen mukaan Nissinen on ollut päättämässä esteellisenä runsaan 32 000 euron arvoisista koulutushankinnoista.

Aiemmin Matti Nissinen on kiistänyt rikosepäilyt, mutta on myöntänyt menetelleensä virheellisesti.

Syytteen käsittely alkoi  tänään valmistelevalla istunnolla.

Nissinen ei osallistunut valmistelevaan istuntoon tänään. Jutun pääkäsittely järjestetään 15. marraskuuta. Tuolloin Nissisen on osallistuttava istuntoon.

Lue myös:

Lisätty Matti Nissisen vastine syytteisiin klo 13.45.

.
.