Hyppää sisältöön

Rovaniemellä kokeillaan: Joulunäytelmä tekstitetään kiinaksi ja englanniksi

Tekstitys palvelee matkailijoiden lisäksi myös niitä alueen asukkaita, jotka eivät osaa suomea.

Kuva: Petri Teppo / Rovaniemen teatteri

Rovaniemen teatteri tavoittelee matkailijoita katsomoonsa tekstittämällä ensimmäistä kertaa teatteriesityksensä. Musiikkinäytelmä Joulutarina palaa näyttämölle ensi kuun alussa. Kaikki Joulutarinan näytökset on tekstitetty englanniksi ja kiinaksi.

Teatterin markkinoija Kati Kuha kertoo, että esitykset päätettiin tekstittää kahdella kielellä. Mielipidettä toisesta kielestä englannin lisäksi kysyttiin paikallisilta matkailuihmisiltä, ja he suosittelivat kiinaa.

Tekstitys tulee näyttämön yläreunaan. Kaikkea esityksessä puhuttua ja laulettua ei tekstitetä.

– Ihan kaikkia repliikkejä ja laulunsanoja ei tekstitetä, mutta suurin osa kyllä, Kati Kuha kertoo.

Tuttu elokuvanakin

Kuhan mukaan Marko Leinon romaanin perustuva Joulutarina on Juha Wuolijoen elokuvana tuttu myös Suomen ulkopuolella.

– Tarinahan on tuttu. Näytelmä pohjautuu samaan tarinaan, mutta on ihan oma juttunsa. Varmasti se avautuu paljon paremmin, kun avainasiat saa lukea, Kuha sanoo.

Rovaniemen Teatterin hallintojohtaja Sari Alatalo kertoo teatterin tavoittelevan uutta yleisöä.

– Joulutarina on kaunis ja koskettava joulunäytelmä kaikenikäisille. Haluamme palvella uusia asiakasryhmiä, matkailijoita ja paikkakunnalla asuvia ei-suomenkielisiä asukkaita. Tavoitteena on saavuttaa yhä useampia teatterisaliin yli kielirajojen, Alatalo sanoo teatterin tiedotteessa.

Suosittu esitys

Teatterinjohtaja Kari Väänäsen ohjaamalla Joulutarinalla oli viime esityskaudella yli 6000 katsojaa. Tällä määrällä se on teatterin suosituimpia esityksiä 2000-luvulla.

Näytelmän tarina sijoittuu satujen Lappiin ja osin Korvatunturille. Tarinassa orpo Nikolas-poika opiskelee puusepäksi ja alkaa valmistaa jouluisin leluja kylän lapsille.

Näytelmän roolitus on osin vaihtunut viime kaudesta. Puuseppä Iisakkina on nyt Kari Koivukangas ja aikuisena Nikolaksena Joni Kuokkanen.