1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Uniper ei aio luovuttaa: Fortum veisi vapauden

Vanhan hokeman mukaan toimiva johto toteuttaa omistajien tahtoa. Nyt Uniperin saksalaisjohtajat näyttävät uhkapelaavan työpaikoillaan.

talous
Uniperin logo yhtiön pääkonttorissa Düsseldorfissa
Uniperin logo yhtiön pääkonttorissa DüsseldorfissaRolf Vennenbernd / EPA

Fortum on nousemassa miljardikaupoilla saksalaisen energiayhtiö Uniperin suurimmaksi omistajaksi. Myyjänä kaupassa on eurooppalainen energiajätti E.ON, joka tällä hetkellä omistaa niukasti alle puolet Uniperin osakkeista.

Toteutuessaan kauppa on yksi kaikkien aikojen suurimmista Suomessa.

Ostajien intoa himmentää kuitenkin se, että kaupan kohde asettui sitkeään vastahankaan. Uniperin johtajat moittivat Fortumia julkisesti – lisäksi he ostelevat lehti-ilmoituksia, joissa he vakuuttavat kaupan olevan huono idea.

Esimerkiksi Kauppalehden koko sivun ilmoitukseen on painettu synkkä kuva hiilitehtaasta sekä kysymys, tässäkö strateginen kumppani Fortumille? Tällä "antimainoksellaan" yhtiö haluaa viestittää, etteivät kaasu ja hiili sovi vihreyteen tähtäävän Fortumin palettiin.

Mainoksia ihmettelee myös Fortumin Pekka Lundmark Ylen Kova Talous -haastattelussa tänään.

– Julkinen hyökkäys omistajien tekemiä kauppoja vastaan on tietysti aika poikkeuksellinen ja hiukan hämmentävä, Lundmark sanoo.

Liian aktiivinen omistaja

Uniper jatkoi puolustustaistelua maanantaina Berliinissä. Yhtiön talousjohtaja Christopher Delbrück vakuutti lehdistötilaisuudessa, että Uniper menestyisi paremmin itsenäisenä.

– Meillä on täysin erilaiset strategiset kehityslinjaukset. Kasvamme selvästi vahvemmin kaasuliiketoiminnoissa – kaikilla sellaisilla alueilla joita Fortumin strategiassa ei ole. Sen mitä olemme kaupasta tähän asti kuulleet, ei ole taloudellisesti kiinnostavaa muille omistajille. Uskomme myös, että tällä kaupalla on kielteisiä vaikutuksia työntekijöihin, Delbrück kuvasi Ylelle.

Mutta mikä on ero siinä, onko yhtiön omistajana E.ON vai Fortum? Talousjohtajan mukaan Fortum olisi Uniperille liian aktiivinen omistaja. E.ON antaa yhtiölle enemmän vapautta.

– E.ON selvästi ilmaissut, että se ei halua olla aktiivinen osakkeenomistaja. Ja siksi Uniper pystyi toimimaan itsenäisesti. Tähän mennessä kuulemamme perusteella näyttää siltä, että Fortum ei aio toimia näin – ja Uniperin [omistajista] riippumaton kehittäminen ei olisi enää mahdollista.

Uniper on ehtinyt toimia itsenäisenä yhtiönä alle kahden vuoden ajan. Siinä mielessä Uniperin johdon toiveet ovat ymmärrettäviä – jokainen johtaja haluaa vapautta kehittää yhtiötään.

Toisaalta vielä ymmärrettävämpi on se yleinen käytäntö, jonka mukaan palkkajohtajat toteuttavat omistajien tahtoa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Uniperin johtajisto pelaa uhkapeliä työpaikoillaan.

Lue seuraavaksi