Somalialaistoimittaja Mogadishun verisestä autopommi-iskusta: "Toivo paremmasta turvallisuudesta murskautui"

Suomessa asuva Mohamed Ibrahim arvioi, että al-Shabaab ei ole tunnustanut iskua, koska se saisi ihmisten vihat niskoilleen.

Somalia
Ihmiset kerääntyivät auttamaan Mogadishun pommi-iskun uhreja lauantaina 14. lokakuuta.
Ihmiset kerääntyivät auttamaan Mogadishun pommi-iskun uhreja lauantaina 14. lokakuuta. Mohamed Abdiwahab / AFP

Somaliassa lauantaina tapahtunut verinen autopommi-isku käänsi maan turvallisuuskehityksen entistä huonompaan suuntaan, somalialainen toimittaja arvioi.

– Pääkaupunki Mogadishu ei ole turvallinen paikka, Suomessa asuva journalisti Mohamed Ibrahim toteaa Ylelle.

Pääkaupungin turvallisuustilanne oli Ibrahimin mukaan jo parantunut jonkin verran kesällä hallituksen toimien ansiosta. Nyt ihmisten turvallisuudentunne on mennyttä.

Lauantain pommi-iskussa kuolleiden määrä on noussut yli 300:n, uutistoimisto AP kertoi maanantaina. Lähes 400 ihmistä on Somalian poliisin mukaan haavoittunut.

Uusia ruumiita on löydetty maanantaina räjähdyspaikan läheisten rakennusten raunioista. Ibrahimin mukaan lähes puolta ruumiista on mahdotonta tunnistaa, sillä ne ovat palaneet pahoin.

Kymmeniä vakavasti haavoittuneita on viety lentokoneilla sairaalahoitoon Turkkiin. Somaliaan on tullut apua muun muassa Djiboutista, Qatarista, Keniasta ja Etiopiasta.

"Al-Shabaab ei voi tunnustaa iskua"

Mikään taho ei ole toistaiseksi tunnustanut tehneensä iskua, mutta Somalian hallitus ja useat analyytikot syyttävät terroristijärjestö al-Shabaabia. Al-Qaidan liittolainen al-Shabaab on viime aikoina toteuttanut Mogadishussa säännöllisesti pienempiä itsemurhaiskuja.

Ibrahimin mukaan al-Shabaab ei ota iskua nimiinsä, koska sitä vastaan kääntyisivät nekin, jotka järjestöä vielä kannattavat.

– Iskun tunnustamalla al-Shabaab olisi saanut kaikkien vihat niskoilleen, Ibrahim sanoo.

Mogadishun iskussa haavoittuneita valmistellaan Turkin armeijan ilmavoimien kuljetukseen, joka vie uhrit hoitoon Turkkiin 16. lokakuuta.
Mogadishun iskussa haavoittuneita valmisteltiin Turkin armeijan ilmavoimien kuljetukseen, joka vei uhrit hoitoon Turkkiin 16. lokakuuta. Said Yusuf Warsame / EPA

Al-Shabaab hallitsi suurinta osaa Mogadishua vuonna 2006. Järjestö on viime vuosina menettänyt paljon alueita, ja se hallinnoi enää maan eteläosaa lähellä Kenian rajaa. Taistelut YK:n tukemaa Somalian hallitusta ja Afrikan unionin liittolaisia vastaan ovat jatkuneet nyt kymmenen vuoden ajan.

Yhdysvallat lupasi maanantaina lisätä tukeaan Somalialle, jos maan hallitus sitä pyytää. Yhdysvalloilla on maassa tällä hetkellä 400 sotilasta.

Hallituksen puolelle aiemmin tänä vuonna loikannut al-Shabaabin entinen varajohtaja Sheikh Mukhtar Robow, taistelijanimeltään "Abu Mansur" tuomitsi autopommi-iskun maanantaina "sydämettömänä" ja "uskonnottomana".

Näkemyserot Qatarin kriisistä heikentäneet hallintoa

Joidenkin analyytikkojen mukaan al-Shabaab on saattanut hyötyä Somalian hallituksen ja aluehallintojen viimeaikaisista näkemyseroista Qatarin diplomaattisesta kriisistä.

Esimerkiksi itsenäiseksi julistautunut Somalimaan hallitus on ilmoittanut tukevansa (siirryt toiseen palveluun) Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja Qataria vastaan. Arabiemiraatit sai helmikuussa luvan rakentaa Somalimaahan sotilastukikohdan.

Somalian hallitus on puolestaan pysynyt puolueettomana kiistassa. Qatarin lentoyhtiö Qatar Airways on sen ansiosta voinut lentää Somalian ilmatilassa.

Arabiemiraatit toimitti joillekin aluehallinnoille aseita vuonna 2015, kirjoittaa sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun). Mohamed Ibrahim on yksi artikkelin kirjoittajista.

Myös hallinnon tärkeiden johtajien erot ovat aiheuttaneet epävakautta Somaliassa.

– Somalian puolustusministeri ja armeijan päällikkö erosivat viime viikolla, eivätkä ole kertoneet miksi, Ibrahim sanoo.

Puolustusministeri Abdirashid Mohamed oli Suomessa vierailulla vasta puolitoista viikkoa sitten ja sanoi tuolloin Ylen radiouutisille, että Somalian turvallisuustilanne on paranemassa.

Mohamed Ibrahim on Suomessa asuva somalialainen New York Timesin entinen kirjeenvaihtaja. Hän sai Suomesta turvapaikan viime vuonna, koska työskentely Somaliassa kävi liian vaaralliseksi.

Lähteet: Yle, AP