TE-toimiston johtaja: "En muista urani ajalta, että joku kertoo avoimesti, miten keplottelee työttömyysturvalla"

A-studiossa keskusteltiin maanantaina siitä, onko ideologista työttömyyttä olemassa.

työttömyys
A-studio
A-studio

– Todella harvinaista, totesi Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen. Hän kommentoi maanantain A-studiossa keskustelua, joka syntyi viikonloppuna, kun Helsingin Sanomat haastatteli (siirryt toiseen palveluun) ideologisista syistä työtöntä Ossi Nymania.

– Tämä oli Ossilta rohkea veto. Mietin, onko työttömillä enää oikeutta sanoa, mitä he ajattelevat heitä varten luodusta palvelujärjestelmästä, kysyi puolestaan Työttömien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

Haapakoski korosti, että hän on sitä mieltä, että yleisesti hyväksytyillä säännöillä pitäisi toimia, mutta työttömänkin täytyy pystyä kertomaan mielipiteensä.

Ukkonen muistutti, että työttömyysturvalaki ei tunne käsitettä elämäntapa- tai ideologinen työtön. Työttömyysturvalaki lähtee siitä, että työtön hakee päätoimisesti työtä.

– Jos saa työttömyysetuutta ja sanoo selkeästi, että en ota työtä vastaan, niin se on nykyisen lain vastaista, Ukkonen sanoi.

Yleisin viesti on, että hakee vaan ei saa

Työttömien keskusjärjestön toiminnanjohtaja totesi, että yleisin viesti kentältä ei suinkaan ole ideologinen työttömyys, vaan se, että ihmiset hakevat ja hakevat töitä, mutta eivät niitä saa.

Samoilla linjoilla oli te-toimiston Ukkonen, joka kantoi huolta siitä, että keskustelu voi antaa väärän kuvan ja leimata kaikki työttömät.

– Kyse on yksittäisistä ihmisistä ja pienestä ryhmästä, hän sanoi.

Keskustelu ideologisesta työttömyydestä on käynyt sosiaalisessa mediassa vilkkaana, välillä jopa raivokkaana. Haapakosken mielestä aina on ihmisiä, jotka eivät halua pelata täysin yhteiskunnan sääntöjen mukaan.

– Näen, että se on psykologinen ilmiö: jos olet pitkään työttömänä, et voi koko ajan syyttää itseäsi siitä, että olet työtön. Se, mistä tämä kertoo, on, että me olemme epäonnistuneet yhteiskuntana – ihmiset eivät ole saaneet palvelua, joka auttaisi heitä eteenpäin.

Työmarkkinasäännöt monelle ylivoimaisia

Ukkonen ei löytänyt te-toimistoista vikaa. Hän muistutti, että Uudellamaalla on 16 000 avointa työpaikkaa auki ja että työvoimapalvelut tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja koulutuksesta kokeiluun ja harjoitteluun kaikille halukkaille.

– Jos ei käytä mahdollisuuksia, se on kiinni jostain asenteellisesta, jota en pysty selittämään. Kyllähän se on monessa nuoressa havaittavissa, että kun väsyttää, ei jaksaisi lähteä, ja olisi mukava pelata. Normaalit työmarkkinasäännöt ovat monille ylivoimaisia. Ehkä se sieltäkin ponnistaa osan kohdalla, hän arveli.

Haapakosken mielestä te-toimistoissa pitäisi huomioida muuttuvat työmarkkinat.

– Moni tekee sovitellulla päivärahalla, on määräaikaisia työsuhteita ja luovan alan töitä, jotka pitäisi sovittaa järjestelmään.