1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmisoikeudet

Tšetšenian homovainojen uhri esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa omalla nimellään

Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet aiemmin tiedot homoihin kohdistuvasta järjestelmällisestä kidutuksesta Tšetšeniassa vetoamalla lähteiden nimettömyyteen.

ihmisoikeudet
Kuvakaappaus Zona.media -sivustolta jutusta, joka käsittelee Maksim Lapunovin tapausta.
Kuvakaappaus Zona.media -sivustolta jutusta, joka käsittelee Maksim Lapunovin tapausta.Zona.media

MoskovaTšetšeniassa asunut Maksim Lapunov kertoo joutuneensa homoutensa vuoksi tšetšeeniviranomaisten kidutettavaksi viime keväänä.

Maanantaina toimittajien edessä esiintynyt Lapunov on ensimmäinen niin kutsuttujen Tšetšenian homovainojen uhri, joka kertoo kokemuksistaan omalla nimellään.

Useat Tšetšeniasta karanneet homomiehet ovat aiemmin kertoneet tiedotusvälineille viranomaisten mielivallasta nimettöminä. Yle tapasi kaksi vainoa kohdannutta miestä huhtikuussa.

Tutkivaan journalismiin erikoistunut, riippumaton Novaja Gazeta -sanomalehti paljasti Tšetšenian viranomaisten laajat, homoihin kohdistuvat vainot huhtikuun alussa julkaistussa artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan Pohjois-Kaukasiassa sijaitsevassa tasavallassa toimii salaisia vankiloita, joihin on viety kidutettavaksi yli sata homoksi epäiltyä miestä. Vainojen seurauksena väitetään myös kuolleen ihmisiä.

”Sellini puinen lattia tulvi verta”

Maksim Lapunov kertoo, kuinka siviilipukuiset miehet pidättivät hänet Groznyin keskustassa viime maaliskuussa. Lounais-Siperiassa sijaitsevassa Omskin kaupungissa syntynyt Lapunov oli saapunut kaksi vuotta aiemmin Tšetšenian pääkaupunkiin, jossa hän elätti itseään muun muassa ilmapalloja kaupitellen.

Lapunov vietiin kuulusteltavaksi ja häntä pidettiin puolentoista viikon ajan vangittuna. Lapunov kuvailee yksityiskohtaisesti, kuinka häntä ja toisia homoiksi epäiltyjä miehiä pahoinpideltiin julmasti nyrkein, kepein ja sähköiskuin pieksemällä.

– Sellini puinen lattia tulvi verta, Lapunov kuvailee piinaansa Novaja Gazetassa julkaistussa selostuksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Lapunovin mukaan miehet pakottivat häntä nimeämään Tšetšeniassa asuvia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia miehiä. Kuulustelijoita kiinnostivat vain tšetšeenitaustaiset homot, joita Lapunovin syytettiin tulleen viettelemään Groznyiin.

Viranomaiset vedonneet syytösten nimettömyyteen

Venäläisviranomaiset ovat pitäneet pitkään julkisuudessa olevia tietoja Tšetšenian homovainoista epäuskottavina niiden nimettömyyden vuoksi.

Esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on sanonut, ettei Kremlillä ole mitään syytä epäillä Tšetšenian päämiestä Ramzan Kadyrovia, jonka mukaan tiedot homovainoista eivät pidä paikkaansa.

– Ennen kuin asiasta ei tule henkilöityjä ilmoituksia, meillä ei ole mitään perusteita olla uskomatta tasavallan päämieheen, Peskov lausui keväällä sanomalehti Nezavisimaja Gazetan mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tšetšeniaa itsevaltaisesti johtava Kadyrov on puolestaan moneen otteeseen korostunut vainojen olevan mahdottomia, koska tasavallassa ei ole homoja.

Tapausta ei tutkita vielä rikoksena

Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu Tatjana Moskalkova on aiemmin toistuvasti kertonut, ettei ole saanut ilmoituksia Tšetšenian homoihin kohdistuvista vainoista.

Viime viikolla ihmisoikeusvaltuutettu kuitenkin ilmoitti ensimmäisestä asiaan liittyvästä yhteydenotosta Tšetšenian asukkaalta. Tämän pohjalta Moskalkova kertoi pyytäneensä tutkimuksen aloittamista.

– On vahvistettu, että on ilmoituksen tekijä, Moskalkova kertoi uutistoimisto Interfaxin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Eilen maanantaina kävi ilmi, että ilmoituksen tekijä oli Maksim Lapunov, joka tapasi Venäjän ihmisoikeusvaltuutetun jo elokuun lopussa. Venäläisviranomaiset ovat kuulustelleet Lapunovia, mutta asiaa ei ole aloitettu tutkia rikoksena.

Venäläiset ihmisoikeustaistelijat syyttävät Venäjän tutkintakomiteaa haluttomuudesta tutkia tapausta ja tšetšeeniviranomaisten suojelemisesta asiassa.

Lue seuraavaksi