Lappeenranta aloittaa uuden jäähallin suunnittelun – vihreät lyttää päätöksen

Vihreiden valtuutettu Hanna Holopainen pettyi pahasti kokoomukseen: "Siellä ei olla kiinnostuttu talouskurista".

Lappeenranta
Lappeenrannan jäähalli
Lappeenrannan nykyinen jäähalli alkaa ilman peruskorjausta olla käyttöikänsä päässä.Vesa Winberg/Yle

Lappeenranta on päättänyt aloittaa uuden monitoimijäähallin suunnittelun. Kaupunginhallituksen esitys (siirryt toiseen palveluun) meni läpi sellaisenaan. Päätös syntyi maanantai-iltana valtuustossa selvästi, joskin neljän äänestyskerran jälkeen.

Suurin vastustus tuli vihreiden leiristä, jotka olisivat halunneet tarkempaa tietoa kustannuksista, ennen kuin monitoimihallin suunnittelu aloitetaan. Vihreät olisivat mieluummin korjanneet vanhaa hallia ja jättäneet uuden rakentamisen myöhempään.

Valtuuston toinen varapuheenjohtaja Hanna Holopainen on sitä mieltä, että jäähallille annetaan eri painoarvo kuin muille investoinneille.

– Keskustelu poikkesi huomattavasti siitä, mitä koulujen kohdalla on puhuttu. Olen todella pettynyt kokoomuksen valtuustoryhmään, että siellä ei olla kiinnostuttu talouskurista ja siitä, mitä tällainen ratkaisu vaikuttaa esimerkiksi nuorten harrastamisen maksuihin jatkossa, Holopainen sivaltaa.

– Kouluista ja päiväkodeista ollaan säästetty satojatuhansia euroja ja nyt meillä ei ollut käytännössä minkäänlaisia investointi- tai käyttötalouslaskelmia. Pahimmillaan meidän pitää löytää ne rahat jostain muualta, komppaa ryhmätoveri Virpi Junttila.

Käyttömaksuihin ei puututa

Kokoomuksessa valtuuston päätös otettiin vastaan tyytyväisenä. Vaikka tarkkoja tietoja tulevasta hallista ei ole, valtuutettu Jyri Hänninen pitää selvänä, että uuden monitoimihallin rakentaminen lisäisi kaupungin menoja.

Urheilua kannattaa kuitenkin hänen mukaansa tukea.

– Pitää muistaa, että esimerkiksi liikuntatoimi on pitkällä juoksulla ollut se, joka on antanut periksi omasta budjetistaan. Minun mielestä liikunta on yksi painopiste, johon kannattaa satsata tulevaisuudessa, Hänninen sanoo.

Toisin kuin vihreät pelkäävät, rahaa ei Hännisen mukaan oteta urheiluseurojen tai muiden käyttäjien rahakukkaroista.

– Liikuntatoimi teki käyttömaksumuutokset viime valtuustokaudella. Siihen jouduttiin taloussäästöjen takia. Liikuntatoimella ei ole tarvetta tai mahdollisuutta nostaa käyttömaksuja lähitulevaisuudessa, Hänninen sanoo.

Elinkeinoelämä mukaan suunnitteluun

Nyt kun päätös on tehty, tarkemmat suunnittelutyöt alkavat ja niitä vetää Lappeenrannan Toimitilat Oy. Työtä riittää, sillä tällä hetkellä ei esimerkiksi tiedetä, mitä kaikkea halliin lopulta tulee, mitkä ovat sen rakennuskustannukset ja mikä sen rakennuspaikka on.

Sekään ei ole varmaa, johtaako suunnittelutyö lopulta uuden hallin rakentamiseen. Siitä tehdään uusi päätös näillä näkymin ensi syksynä.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja kokoomuksen ryhmän valtuutettu Markus Iitiä vakuuttelee, että suunnittelutyöt tehdään viimeisen päälle ja avoimesti valtuustoryhmiä tiedottaen.

Tarkoituksena on ottaa selvitystyössä huomioon elinkeinoelämän toiveet, jotta kustannuksille saataisiin muitakin maksajia kuin Lappeenrannan kaupunki.

– Tavoite pitää olla se, että Lappeenrannan kaupunki ei ole yksin kantamassa vastuuta koko rakennuksen käyttökuluista, Iitiä sanoo.

Kuka sitten voisi olla kiinnostunut maksamaan hallin käyttökuluja?

– Paikka määrittää sen, keitä sinne on tulossa. Voisi kuvitella ravintolatoimintaa, voisi kuvitella liikunta-alan toimijoita ja kauppaa, jos halli tulee tarpeeksi lähelle keskustaa. Onhan niitä vaihtoehtoja, Iitiä kertoo.

Valtuuston päätöksen mukaan hallia lähdetään suunnittelemaan siten, että sinne tulee 5 000 paikkaa. Käytössä hallin pitäisi olla viimeistään vuonna 2021.

Vanhaa jäähallia ei päätöksen mukaan korjattaisi kuin välttämätön määrä.