1. yle.fi
  2. Uutiset

Asuntojen hinnat nousevat Prahassa nyt nopeiten Euroopassa – Airbnb joutumassa kaupungin hampaisiin

Rakennusalan mielestä uusia asuntoja ei päästä rakentamaan tarpeeksi. Kaupungin johto ei hyväksy väitettä.

Praha
Praha
Asuntojen hinnat ovat nousseet Prahassa nopeasti. Timo-Pekka Heima / Yle

Tšekin pääkaupungin Prahan asuntomarkkinat käyvät kuumina. Uutistoimisto AP:n mukaan asuntojen hinnat Prahassa ovat vuoden aikana nousseet peräti 22 prosenttia.

Kovan nousun seurauksena monella paikallisella ei ole enää varaa ostaa asuntoa, ja markkinoiden kuumentuminen on myös saanut maan keskuspankin huolestumaan.

Prahan asuntomarkkinoita on vilkastuttanut ainakin kolme asiaa. Uusia asuntoja ei valmistu niin paljon, kuin niille olisi kysyntää. Matalat korot ja talouden kasvu vilkastuttavat kauppaa. Kolmantena syynä on Airbnb-vuokrausbisneksen kasvaminen, jonka toimijat ovat hankkineet lyhytaikaiseen vuokraukseen yhä enemmän asuntoja.

Hinnat nousseet, myytävien asuntojen määrä laski

Konsultti- ja tilintarkastusyritys Deloitten raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan uusien asuntojen neliöhinta Prahassa on yltänyt tänä vuonna 92 600 korunaan (noin 3 600 euroa), kun viime vuonna keskimääräinen neliöhinta uusissa asunnoissa oli 75 600 korunaa (noin 2 900 euroa).

Maan keskuspankin mukaan asuntojen hinnat nousevat nopeammin kuin missään muualla Euroopassa.

Monien paikallisten asukkaiden ulottumattomiin kohoavat hinnat ovat nousseet hiljalleen myös yhdeksi maan tulossa olevien parlamenttivaalien puheenaiheista.

Deloitten analyytikon mukaan Prahassa oli myynnissä viime vuoden alussa keskimäärin 7 000 asuntoa. Nyt sama luku on enää noin 4 000.

Kaupunki: Korkeat hinnat sopivat rakentajille

Rakennusalalta on syytetty tilanteesta Prahan kaupungin johtoa ja viranomaisia, jotka eivät alan mielestä anna tarpeeksi lupia uusille rakennuskohteille. Myös byrokratia ja nousevat verot ovat rakennusalan mielestä syynä tilanteeseen. Alan toimijoiden mielestä lupien saaminen on liian hidasta.

Kiinteistökehittäjä Finepin mielestä Prahaan pitäisi rakentaa vuosittain 6 000 uutta asuntoa. Viime vuonna kaupunki myönsi rakennuslupia kuitenkin vain 2 000 asunnolle.

Kaupungin edustajat eivät allekirjoita rakennusalan ja kiinteistökehittäjien näkemystä. Heidän mielestään nykyinen tilanne on rakennusalalle mieleinen, sillä se ja kiinteistökehittäjät hyötyvät korkeista hinnoista eivätkä sen vuoksi ole halukkaita rakentamaan nykyistä enempää.

– Kiinteistökehittäjien valitus saa minut nauramaan, sanoo Prahan apulaiskaupunginjohtaja Petra Kolinska.

Kolinskan mukaan hän ymmärtää, että rakennusalalla harmittaa, ettei se kykene reagoimaan kasvavaan kysyntään niin nopeasti kuin alalla haluttaisiin.

– Mutta virkamiehet tai poliitikot eivät estä heitä lähettämästä rakennuslupahakemuksia, Kolinska totesi.

Airbnb kovassa suosiossa

Prahan vuokra-asuntomarkkinat ovat moneen muuhun Euroopan kaupunkiin verrattuna pienemmät, sillä omistusasuminen nousi nopeasti suosioon kommunistisen vallan päätyttyä. Kolinskan mukaan kaupungilla on käynnissä projekteja, joilla se pyrkii lisäämään vuokra-asuntojen määrää.

Kaupungin viranhaltijoiden hampaisiin on lisäksi joutumassa asuntojen lyhytaikainen, sääntelemätön vuokraaminen, eli varsinkin Airbnb:n toiminta.

Hallituksen raportin mukaan Prahassa on jopa 18 000 asuntoa, joita vuokrataan verkkopalvelun kautta lyhytaikaisesti. Liiketoiminnasta yli puolta hallitsevat yritykset, joilla on vuokrattavana ainakin useita satoja asuntoja. Airbnb:n toimintaa on rajoitettu muun muassa Berliinissä, Amsterdamissa ja Lontoossa.

Tšekin keskuspankki on hillinnyt lainamarkkinoita, eikä esimerkiksi salli asuntolainoja, jotka kattavat koko asunnon hinnan. Taustalla on huoli maksamatta jäävistä lainoista, jos maan talous alkaisi hyytyä tai jos korot kääntyvät nousuun.

*Lue myös *

Islanti uhkaa upota turisteihin – Kaksion vuokra Reykjavíkissa ampaisi yli 2 000 euroon

"Arki, jossa ei tarvitse omistaa kaikkea" – jakamistalous vaatii uudenlaista yhteiskuntaa

Pysy poissa, turisti! – 10 matkailun uhkaamaa kummastusta maailmalta

Lähteet: AP, Yle

Lue seuraavaksi