1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump syyttää Kuubaa mystisistä hyökkäyksistä – asiantuntijat epäilevät massahysteriaa

Mystiset hyökkäykset ovat kiristäneet Yhdysvaltain ja Kuuban välejä. Tekijöitä tai mahdollisia syitä Havannan suurlähetystön työntekijöiden oireisiin ei ole kuitenkaan löytynyt.

Ulkomaat
Sininen auto sinisen talon edessä.
Näkymä Yhdysvaltain suurlähetystöon Havannassa.Alejandro Ernesto / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo Kuuban olevan mystisten hyökkäysten takana. Kymmenet Yhdysvaltain diplomaatit ja heidän perheenjäsenet ovat kokeneet Havannan suurlähetystössä outoja oireita kuten kuulon heikkenemistä, pahoinvointia ja huimausta.

– Uskon, että Kuuba on vastuussa. Uskon niin, sanoi Trump tiedotustilaisuudessa.

Tähän mennessä Yhdysvaltain hallinto on välttänyt syyttämästä suoraan Kuuban hallintoa.

Trumpin tuoreista syytöksistä ei käy selville tarkoittiko hän, että Kuuba on tehnyt hyökkäykset. Vai, että Kuuba on vastuussa, koska se epäonnistui suojelemaan ulkomaisia diplomaatteja maaperällään.

– Kyseessä on hyvin epätavallinen hyökkäys. Uskon kuitenkin, että Kuuba on vastuussa, kuvaili Trump.

Kuuban hallitus on toistuvasti kieltänyt osallisuutensa tai tietävänsä mitään mahdollisista hyökkäyksistä.

Massahysteria voisi selittää oireet

Huolimatta pitkällisistä tutkimuksista ja liittovaltiopoliisi FBI:n useista käynneistä Kuubassa ei Yhdysvaltain hallinto ole pystynyt tunnistamaan tekijää saati tapaa, jolla mahdolliset hyökkäykset olisi tehty.

Brittilehti The Guardianin haastattelema (siirryt toiseen palveluun)neurologi arvioikin, että 22 ihmisen oireet on äänihyökkäyksiä todennäköisemmin aiheuttanut massahysteria. Yhdysvallojen tai Kuuban tutkimukset eivät ole löytäneet mitään ulkoista aiheuttajaa oireille.

– Objektiivisesti katsottuna massahysteria on todennäköisempää kuin mikään muu, sanoo johtaja Mark Hallett Yhdysvaltain kansallisesta neurologian instituutista.

Hallettin mukaan tämän kaltaiset oireet ovat yleisiä pienissä yhteisöissä, kuten perheissä mutta mahdollisia myös tiiviissä työyhteisöissä. Hänen mukaansa on tärkeätä muistaa, etteivät oireet ole tahallisia ja psykosomaattiset sairaudet ovat tauti muiden tautien joukossa.

– Oireiden syitä on tutkittu, mutta mitään ei ole löytynyt. Ääniaaltohyökkäykset vaikuttavat hieman hölmöiltä. Nämä henkilöt työskentelevät levottomassa ympäristössä, joka on omiaan saamaan aikaan tällaista, toteaa Mark Hallett.

Useat äänialan asiantuntijat ovat myös todenneet, että diplomaattien kuvailemia oireita on tuskin aiheuttanut minkäänlainen ääniase.

– Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on kehittynein maailmassa, eikä heillä ole tietoa aseesta, joka olisi aiheuttanut oireet. Lyön vetoa, että jotkut agentitkin ovat päätelleet kysesssä olevan psykologinen ilmiö – se ei vain sovi Trumpin hallinnon viralliseen näkemykseen, toteaa The Guardianissa Robert Bartholomew lääketieteellinen sosiologi, joka on tutkinut massahysteriaa.

Klo 15.04 Artikkelin kieliasua korjattu.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi