1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukeminen

Suomalaisvanhemmat lukevat lapsilleen liian vähän – enempi lukeminen ehkäisisi koulukiusaamista, antaisi pidemmät unet ja tekisi teinistä paremman keskustelijan

Lapselle lukemisen tärkeydestä keskusteltiin tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.

Ilmi Villacís

Lukemista edistävä järjestö Lukukeskus on huolissaan siitä, että suomalaisvanhemmat eivät lue lapsilleen riittävästi.

Kansainvälisen vertailututkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vain 25 prosenttia suomalaisvanhemmista lukee säännöllisesti lapsilleen. Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa neljäsluokkalaisten lasten ja heidän vanhempiensa lukemistottumuksia.

– Olemme saaneet myös varhaiskasvatuksen ammattilaisilta tietoa, että vanhemmat eivät lue lapsilleen eivätkä pidä sitä tärkeänä. Tämä on tilanne, vaikka suomalaisvanhemmat ovat parhaimpia lukijoita itse, kertoi Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Villacísin mukaan vanhemmat eivät nykyään lue lapsilleen tarpeeksi, koska lapsiperheiden ajankäyttö on muuttunut. Arjen ovat nykyään valloittaneet sähköiset laitteet, kuten esimerkiksi älypuhelimet ja tabletit. Ne jos mitkä muuttavat vanhempien ja lapsen välistä kommunikaatiota.

Lisäksi vanhempien tietoisuus korkeatasoisesta varhaiskasvatuksesta saattaa heikentää lukemisintoa. Vanhemmat luottavat siihen, että lukeminen hoidetaan päiväkodissa. Villacísin mukaan kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin lapsen ja vanhemman välinen kommunikaatio.

– Tämä olisi tärkeintä juuri siinä vaiheessa, kun lapsi oppii lukemaan, Villacís sanoo.

Kyse on myös väärinkäsityksistä. Vanhemmat ajattelevat helposti, ettei lapselle kannata lukea ennen kuin hän oppii itse lukemaan, arvelee Villacís.

– Nämä käsitykset eivät ole tosia. Jopa aikuiselle kannattaa lukea ääneen!

Patistusta jo neuvolassa

Lukukeskus käynnisti vuosi sitten Lue lapselle! -hankkeen, jossa lukemisen tärkeyden viestiä on viety neuvoloihin kymmenellä paikkakunnalla. Neuvoloihin juuri siksi, koska vain näin mahdollisimman moni vanhempi saadaan tavoitettua.

Villacís muistuttaa, että vastaavanlainen kampanja järjestettiin neuvoloissa jo 35 vuotta sitten ja myönteiset tulokset ovat nähtävissä.

– Nyt 30-vuotiaat ovat hyviä lukijoita, eli tästä päätelleen tätä tietoa kannattaa jakaa nimenomaan neuvolassa.

Tähän mennessä tietoa on jaettu yli 10 000 suomalaisperheelle. Lukukeskuksen tavoite on, että lukemaan innostaminen ja siihen liittyvän tiedon jakaminen vakiintuu osaksi neuvolatarkastuksia kaikkialla Suomessa.

Oppiminen helpottuu, jos vanhempi lukee

Villacís kertoo, että tutkimusten mukaan lapselle lukemisella on useita merkittäviä hyötyjä. Esimerkiksi lapsen sanavarasto voi moninkertaistua jo varhaisessa iässä ja myös oppiminen helpottuu.

– Esimerkiksi Saksassa selvitettiin, että positiivisesti kouluun suhtautuu 83 prosenttia lapsista, joille on luettu.

Jos lapselle luetaan, hän kasvaa itsevarmemmaksi ja pärjää porukassa paremmin, koska kommunikaatio- ja empatiakyky kasvaa. Tällä voi olla myös kiusaamista vähentävä vaikutus.

– Jos lapsella ei ole sanoja ilmaista tunteitaan, hän joutuu helpommin kiusatuksi tai ryhtyy varmemmin kiusaajaksi.

Villacís myös kertoo, että lapsi, jolle luetaan illalla, nukkuu puoli tuntia pidempään. Lisäksi Villacís kertoo tärkeän tiedon hieman varttuneemman jälkipolven vanhemmille: lapsesta kasvaa parempi keskustelija teini-iässä, jos hänelle luetaan lapsena.

Lue myös:

Tutkija: Lapselle kannattaa lukea ääneen

Aleksis Salusjärven kolumni: Lukeminen ei ole hauskaa, se on eloonjäämistaito

Moni lapsi tunnistaa sanoja jo 3-vuotiaana